Update Boc dă de pământ cu arhitecții Clujului în scandalul blocului de 10 etaje. "Voi, casta sau breasla asta, unde ați fost când s-a făcut modificarea, de ce nu ați sărit ca arși?" / Drept la replică

Boc dă de pământ cu arhitecții Clujului în scandalul blocului de 10 etaje. "Voi, casta sau breasla asta, unde ați fost când s-a făcut modificarea, de ce nu ați sărit ca arși?" / Drept la replică

Primarul Emil Boc este foc și pară pe arhitecții Clujului și pe proiectanții Planului Urbanistic General (PUG), care au permis derogarea pentru construirea unui bloc de 10 etaje în zona Plopilor, pe un teren unde în prezent există o zonă verde neamenajată.

Referitor la articolul:

UPDATE: Drept la replică SC Planwerk SRL

“Boc dă de pământ cu arhitecții Clujului în scandalul blocului de 10 etaje. "Voi, casta sau breasla asta, unde ați fost când s-a făcut modificarea, de ce nu ați sărit ca arși?”” din 11.12.2019, respectiv la afirmația conform căreia ”proiectanții PUG (...) au schimbat destinația terenului” cu părere de rău, trebuie să constatăm că d-l Primar a fost dezinformat și ne vedem nevoiți să aducem următoarele precizări:

• terenul din vecinătatea parcului Victor Babeș pe care s-a propus construirea unui imobil cu 10 etaje, era inclus în PUG 1999 în Unitatea Teritorială de Referință L3c - “Locuințe individuale și colective mici cu maximum P+2 niveluri”.

• prin PUZ “Ansamblu de Locuințe str. Calvaria”,aprobat prin HCL nr. 252 / 2005, încadrarea acestuia s-a schimbat în CM2 “Zonă mixtă conținând instituții, servicii și echipamente publice, de servicii de interes general (servicii manageriale, tehnice, profesionale, sociale, colective și personale) comerț, hoteluri,= restaurante, loisir, activități productive mici, prestări servicii și locuințe cu regim de înălțime P+4 - P+6 (max. P+10)”

• prin PUG 2014 încadrarea stabilită e ZCP M4 / PUZ “Zonă construită protejată - Zonă mixtă cu regim de construire deschis, adiacentă arterelor de importanţă locală”. Regimul de înălțime e P+2+1R. Cu alte cuvinte, PUG a preluat destinația reglementată anterior și a stabilit un regim de înălțime și o densitate minime.

• concluzie: prin PUG 2014 nu s-a schimbat destinația terenului, în nici un caz din spațiu verde în teren pentru construcții. Dacă în cazul proiectului cu 10 etaje se poate vorbi de o derogare, atunci derogarea e făcută de la actualul PUG.

----------------------------------------------------------------------------------

La întrebarea "Sunteți de acord cu un bloc de 10 etaje în loc de spații verzi?", adresată de moderatorul emisiunii ZIUA LIVE, edilul Emil Boc a tunat și a fulgerat: "E foarte bună întrebarea și vă rog să o adresați pe toate palierele la cei are sunt responsabili. Eu, ca primar, trebuie sa respect un PUG, care e făcut de specialiști și aș vrea să puneți întrebarea la proiectanții PUG care au schimbat destinația terenului. 

Văd pe foarte mulți mari artiști ai neamului, care sunt arhitecți și care sunt parte la decizii, cum este PUG, apoi se arată foarte revoltați. Voi, casta sau breasla asta a arhitecților, unde ați fost când s-a făcut modificarea, de ce nu ați sărit ca arși? Tac toți mâlc și apoi, ca să dea bine la public, vin și zic că nu e bine.

De ce nu ați oprit, că erați de specialitate? Nu mă refer la cei de pe margine care fluieră, ci la cei care au fost cu atribuție de decizie și au făcut PUG. Eu ce pot să fac? Dacă nu dau autorizație de construire în condițiile legii, mă dau în judecată pe mine și pe funcționarii mei și plătim daune. Doi ani a durat dezbaterea pe acest subiect.

Propunerea inițială era de patru blocuri, de patru etaje, iar comisiile de specialitate, ca să mai oprească și să mai salveze spațiu verde, au venit cu un bloc de 10 etaje. Nu a fost nicio obiecție față de acest proiect. Eu nu am auzit, iar primăria, odată ce a intrat pe un drum cu sens unic, nu are ce face. Greșeala a fost atunci când proiectanții au schimbat destinația: din spațiu verde, în spațiu de construit". 

Consilierii locali au adoptat, cu 24 de voturi pentru, proiectul de hotărâre privind construirea blocului de 10 etaje în zona Plopilor. Clădirea cu funcțiuni mixte va fi ridicată în vecinătatea Parcului Sportiv Iuliu Hațieganu. Beneficiarul este General Construct Suceava, iar proiectantul, Arhimar Serv.

Proiectantul a obținut un regim de înălțime de 10 etaje, deși este vorba despre o parcelă încadrată parțial în zonă construită protejată, zonă verde, scuaruri, grădini publice, parcuri. Argumentul adus a fost unul simplu, dar se pare convingător: în apropiere mai există și alte clădiri de 10 etaje.

Practic, deși PUG prevede în această zonă maximum trei etaje, s-a obținut o derogare. Pe suprafața de teren de 9.931 mp se propune construirea unui bloc de tip lamă. În acest moment parcela este liberă de construcții, de fapt o zonă verde neamenajată. Accesul la noua clădire se face din strada Plopilor.

Comenteaza