Boc dă asigurări că proiectul Kogălniceanu – Universității va fi gata până la sfârșitul anului

Boc dă asigurări că proiectul Kogălniceanu – Universității va fi gata până la sfârșitul anului

Primarul Emil Boc a dat asigurări că niciun proiect din Cluj-Napoca realizat din fonduri europene nu este în risc să nu fie finalizat până la sfârșitul anului.

”Niciun proiect, astăzi, nu este în riscul de a ieși din 2023, termen final pentru finalizarea proiectelor europene și absorbția banilor europeni. Și proiectul de pe str. Kogălniceanu, cu toate întârzierile determinate de faptul că proiectantul Macalik nu a dorit să facă ceea ce societatea clujeană și-a dorit, să repunem Grupul Școala Ardeleană pe soclu și să păstrăm toți arborii de pe str. Universității, cu excepția celor doi, și să avem bustul lui Racoviță amplasat. Lucrurile au intrat în linie dreaptă, avem un nou proiectant care colaborează. 

Respect arhitecții, dar trebuie să înțeleagă că orașele sunt construite pentru oameni, nu pentru arhitecți. Viziunile lor pot fi foarte bune pe hârtie, impecabile, dar dacă nu răspund nevoilor oamenilor, rămân simple planșe colorate. Asta nu înțeleg unii. Păcat că a trebuit să reziliem contractul, dar asta este”, a spus edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Ce prevede contractul de 10 milioane euro

Pe o suprafață de peste 25.000 mp, proiectul de investiții cuprinde lucrări pentru strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente - Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu. Obiectivul general al proiectului este creșterea calității spațiului public, o componentă cheie pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă. 

Descrierea obiectivului de investiții:

- se realizează pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi în aria menționată
- tronsonul străzii M. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaál Gábor este transformat în baza conceptului de „grădină urbană”
- vor fi plantați peste 250 arbori în mai multe zone incluse în proiect
- vor fi instalate 7 stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, 4 stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice, mobilier urban modern, rastele pentru parcarea a 113 biciclete și un sistem de iluminat cu LED

În zona Universității Babeș-Bolyai, proiectul va aduce un omagiu inedit rectorilor universității clujene de la origini până în prezent. De asemenea, pe strada Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare” (transmutată în 1957) și crearea unei piațete pe locul parcării actuale.

Valoarea totală a proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei - aproximativ 10 mil. Euro.

Lucrările sunt executate de către SC Astor Com SRL în colaborare cu RADP Cluj-Napoca. 

Comenteaza