Boc are un mesaj pentru Transavia, după putoarea din Cluj-Napoca. "Am găsit munți de gunoi, care a intrat în putrefacție, și apoi îl pui pe sol"

Boc are un mesaj pentru Transavia, după putoarea din Cluj-Napoca. "Am găsit munți de gunoi, care a intrat în putrefacție, și apoi îl pui pe sol"

Clujenii au avut de suportat, zilele acestea, un miros pestilențial care, după investigații, s-a descoperit că a venit de la fertilizarea unor terenuri în Tureni, cu găinaț, de către Transavia. Primarul Emil Boc a explicat situația. 

"Clujul, municipiul, nu are nicio legătură cu acest miros. Au demonstrat autoritățile statului, tot ce avem atât CMID, cât și vechea rampă sunt securizate, nu produc niciun fel de miros, se lucrează ca la carte, este după modelul european. 

A fost o perioadă când și eu am crezut, și m-am uitat atent la Supercom, la cum se prelucrează deșeurile, s-au verificat luni în șir și s-a demonstrat că se lucrează conform legii. La vechea rampă nu s-a lucrat deloc și atunci, evident, toată lumea s-a dus pe firul apei să vedem de unde. Exact când ei lucrează să împrăștie găinaț pe câmp, coroborat cu curenții de aer, miroase la Cluj. 

Eu am ascultat toate părțile. Ei au spus că există o reglementare europeană, că dacă vrem să producem produse bio trebuie să folosim îngrășăminte bio. M-am uitat la directiva europeană, în care scrie foarte clar: în ziua în care ai produs fertilizatorul național, în ziua aia îl pui în sol, nu îl înmagazinezi și după 3 zile îl împrăști. Noi am găsit munți de gunoi, care a intrat în putrefacție, și apoi îl pui pe sol. Atunci, eu m-am adresat Prefecturii și prin autoritățile statului și am transmis să se respecte legea. Toată lumea să își facă datoria. Transavia e un producător de calitate, dar trebuie să respecte legea. Dacă se va respecta asta, sunt șanse mici să se mai ajungă la amploarea mirosului la care s-a ajuns în aceste zile în municipiu și zona metropolitană", a declarat edilul Emil Boc la un post de radio local. 

Ce spune Garda de Mediu

La Comisariatul Județean Cluj al Gărzii Naționale de Mediu au fost înregistrate în ziua de 26.03.2024 un număr de 8 sesizări telefonice și 9 sesizări scrise privind mirosul “pestilențial, îngrozitor, calitatea infernală a aerului în Municipiul Cluj-Napoca” În după-amiaza zilei, o echipă de comisari a făcut verificări pe raza comunei Aiton și Tureni și s-a constatat că firma TRANSAVIA a efectuat lucrări de fertilizare a solului pe terenurile agricole care le administrează pe raza comunei Tureni, județul Cluj.

''Acțiunea de fertilizare a fost anunțată la primăria comunei Tureni și respectă prevederile OM 333/2021 privind Codul bunelor practici agricole pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole (perioada de interdicție pentru aplicarea îngrîșămintelor organice este de 130 zile în zona de deal, respective de 10.11.-20.03. și de 115 zile în zona de câmpie respective 15.11-10.03.2024).

Precizăm că art. 646, din OUG 195/2005 specifică următoarele:

(1) În cazul existenței unor plângeri din partea publicului care reclamă existența unui disconfort olfactiv, autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, formulează răspunsurile la respectivele plângeri.
(2) În situația în care în urma investigațiilor autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, constată existența unei legături de cauzalitate între disconfortul olfactiv și starea de sănătate a populației, notifică autoritatea competentă pentru protecția mediului responsabilă cu emiterea actelor de reglementare în domeniul protecției mediului pentru reexaminarea și actualizarea actelor respective'', at ransmis Garda de Mediu Cluj.

Cu aceeași problemă mirositoare, tot din pricina Transavia, clujenii s-au confruntat și în toamna anului trecut.

 

Comenteaza