Băieții deștepți ai primarului din Gilău se pregătesc să se "înțepe" la resursele comunei. Gelu Topan tace

Băieții deștepți ai primarului din Gilău se pregătesc să se "înțepe" la resursele comunei. Gelu Topan tace

Gelu Topan, primarul liberal de la Gilău, este acuzat că trage sforile pentru o firmă conectată la PNL, înființată anul trecut, care vrea să pună mâna pe o carieră de nisip. O afacere ce se anunță bănoasă în condițiile în care primăria se pregătește să lanseze mai multe proiecte de infrastructură unde e nevoie și de... ați ghicit... nisip.

Primarul Gelu Topan este acuzat că, de când a preluat mandatul de primar, ar fi încercat de mai multe ori să treacă prin Consiliul Local închirierea terenului de la Borzaș (este vorba de o suprafață de 5.000 de mp cunoscută drept "Carieră de nisip Borzași" - n.red.).

"Consilierii locali au mirosit că este ceva putred cu afacerea Borzaș și au respins de mai multe ori solicitarea", spun cei de la USR Gilău, care au făcut publică toată afacerea. Până la urmă, la insistențele primarului liberal Gelu Topan, închirierea terenului de 5000 mp a trecut de votul Consiliului Local (CL) Gilău, cu 9 voturi pentru și 4 împotrivă.

"Se aprobă închirierea, prin licitație publică, a suprafeței de 5.000 mp de teren, situate în localitatea Gilău, cuprins în inventarul domeniului public al com. Gilău, categoria de folosință neproductiv. Caietul de sarcini aferent licitației publice va face obiectul unei hotărâri viitoare a Consiliului Local Gilău", se arată în Hotărârea nr. 53 din 30 martie 2021 a CL Gilău.

Băieții deștepți ai primarului din Gilău se pregătesc să se înțepe la conducta cu bani publici

Interesant este că "declanșatorul" acestei hotărâri este tocmai cererea societății POPAS FINANCIAR BUSINESS SRL, care a solicitat primăriei închirierea terenului "cu scopul de a exploata nisip". Referatul de aprobare a hotărârii CL Gilău a fost întocmit și semnat de primarul Gelu Topan, cu patru zile înainte de ședința CL. În aceeași zi, secretarul general al comunei întocmește un raport de specialitate

Când cineva își asumă să împingă în față un astfel de proiect, în spate e vorba mai mere de bani. În acest caz, de bani publici. Dar să ne întoarcem la dezvăluirile localnicilor, care spun că afacerea a fost premeditată de "băieții deștepți", care ar fi manevrat astfel lucrurile încât să poată pune mâna pe cariera de nisip.

"Băieții deștepți din Gilău, având informații direct de la sursă, s-au pregătit imediat după alegeri ca să pună mâna pe acest teren și să exploateze nisipul de Borzaș. În comuna noastră urmează lucrări de infrastructură, unde o să fie nevoie de nisip și pietriș. Așadar, exploatarea Borzaș ar putea fi o afacere de succes pentru apropiații puterii", dezvăluie membrii USR Gilău, care continuă:

"La presiunea primarului Topan, Consiliul Local și-a dat acordul pentru închirierea terenului Borzaș, pentru a fi exploatat. Acum urmează să fie selectată firma care va exploata Borzașul. Oare contractul va fi câștigat de "cine trebuie"? În 8 decembrie 2020 a fost înființată o firmă, având acest scop. Este vorba despre Popas Financiar Bussines SRL cu sediul în localitatea Gilău și care are ca și domeniu de activitate: industria extractivă, extracția pietrei, nisipului și argilei. Firma a fost înființată în luna decembrie. În ianuarie, societatea a făcut prima solicitare pentru închiriere, iar în februarie, a doua. Firma este condusă de Popa Sergiu Marian, un apropiat al consilierului PNL Neamț Ioan Nicolae", susține opoziția din CL Gilău.

La Primăria Gilău urmează o licitație pe care organele statului ar trebui să o monitorizeze foarte atent.

ZIUA de CLUJ a solicitat o poziție oficială a primarului Gelu Topan, în legătura cu acuzațiile ce i se aduc. Acesta nu a răspuns demersului nostru. Au trecut mai bine de trei săptămâni între data la care am solicitat lămuriri primarului și data publicării articolului. 

Comenteaza