Autostrada suspendată. Avansează lucrările la A3 Gilău-Nădăşelu, dar podul încă nu a fost licitat VIDEO

Autostrada suspendată. Avansează lucrările la A3 Gilău-Nădăşelu, dar podul încă nu a fost licitat VIDEO
Suntem la sfârşitul lunii mai, iar licitaţia pentru execuţia podului care va lega cele două bucăţi ale Autostrăzii Transilvania nu a fost încă lansată.

Asociaţia Pro Infrastructura a postat la sfârşitul lunii aprilie o filmare făcută cu drona pe şantierul tronsonului de 8,7 kilometri al Autostrăzii Transilvania dintre Gilău şi Nădăşelu, în care se vede că lucrările avansează la acest obiectiv, după ce a fost defrişată şi porţiunea de pădure care a întârziat lucrarea (video).

Constructorul şi oficialii Ministerului Transporturilor au anunţat că acest tronson va fi gata până la sfârşitul anului, dar ţinând cont de ritmul în care se mişcă autorităţile cu construirea podului care va face legătura dintre cei 52 km de autostradă dintre Câmpia Turzii şi Gilău cu ceilalţi 8,7 km, există riscul ca podul să nu fie gata până la iarnă şi bucata de autostradă dintre Gilău şi Nădăşelu să nu poată fi folosită.

Surse din compania naţională de drumuri au declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că podul va fi scos la licitaţie în luna iunie a acestui an. Obiectivul are termen de execuţie de 5-6 luni.

Istoria acestui pod peste Someş este veche. El a fost inclus iniţial în lotul de autostradă pe care trebuia să-l facă Bechtel. Compania americană a început lucrul la pod, dar nu l-a terminat, deoarece în 2013 a fost reziliat contractul pe care îl avea cu statul român.

Interesant este faptul că, atunci când s-au licitat cei 8,7 km de autostradă dintre Gilău şi Nădăşel, în 2011, nu a fost cuprins şi acest pod în lucrare, pentru că la acel moment era în şantier la Bechtel, rezilierea contractului cu firma americană fiind făcută după finalizarea licitaţiei pentru tronsonul Gilău-Nădăşel.

Până acum, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a mai organizat o licitaţie pentru acest pod, dar compania a considerat că ofertele înaintate nu au fost conforme, şi a anulat-o. Firmele interesate au cerut anularea deciziei la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi în justiţie, ceea ce a întârziat şi mai mult procedura de selectare a unui constructor.

Lucrările la tronsonul Gilău - Nădăşelu, cu o lungime de 8,7 km, aflate într-un stadiu avansat de execuţie, au fost demarate în august 2014, fiind realizate de asocierea UMB Spedition - Tehnostrade. Costul lor se ridică la 59 de milioane de euro, iar finanţarea este asigurată doar de la bugetul de stat.

Comenteaza