Au schimbat foaia cu vecinii nemulţumiţi: primarul îi trimite la instanţă

Au schimbat foaia cu vecinii nemulţumiţi: primarul îi trimite la instanţă
Comisia de urbanism a primăriei a invitat cetăţenii nemulţumiţi de o documentaţie de urbanism de pe strada Laterală să îşi dea vecinii în judecată.

Un riveran a sesizat nereguli de încadrare pe planurile cadastrale în cazul unei parcele de pe Laterală nr, 19 unde s-a propus amenajarea unei locuinţe, conform unei expertize comandate de aceştia. Specialiştii din Comisia de urbanism a primăriei au susţinut că n-au competenţe şi că pot ţine cont doar de opinia unui expert în urbanism, aşă că au avizat documentaţia, la ultima şedinţă publică.

Vecinii unei noi construcţii propuse pe strada Laterală nr. 19, familia Butan, au descoperit, în urma unei consultări lansate de primăriei la finalul lunii ianuarie anul acesta, o alee pietonală care trece pe terenurile lor, pe care proiectanţii o prevedeau în documentaţia urbanstică. Au comandat şi o expertiză din care reieşea că parcela de peste 700 de mp pe care se dorea amenjarea cadei demisol, parter şi mansardă era deplasată pe planşe cu 2 metri faţă de poziţia reală, ceea ce ar schimba toată situaţia urbanistică a proiectului. "Documentaţia prezentată în scopul obţinerii autorizaţiei este incorectă, susţinută cu argumente false pentru a căror combatere v-am prezentat acte oficiale. Astfel construcţia nouă se preconizează a fi executată în zona verde V4 după actualul PUG încă în vigoare, adică în zonă de protecţie a apelor curgătoare. Anexez un extras din PUG 1999 încă neabrogat şi un extras din viitorul PUG unde se poate constata că această proprietate rămâne şi în viitor în zonă verde, fără drept de amenajare. În plus a modificat configuraţia terenului nr.top.12123 faţă de planurile cadastrale ed.1941 şi 1971 pe toate laturile. Latura de vest a împins-o cu 1,78 m în terenul meu. A mutat cursul pârâului care în realitate trece peste terenul Imre pe care îl împarte în două parcele, în afara terenului, peste terenurile vecine, pentru a camufla realizarea construcţiei în malul pârâului, asimilând şi zona de protecţie a pârâului, întrucât lăţimea terenului nu permite o construcţie lată de 7,4 m", se arată în ultima sesizare adresată primăriei de Rosalia Butan. "Am solicitat certificat de urbanism pentru construcţie pe grădina care se învecinează în partea de est cu proprietatea Imre şi mi s-a răspuns că aceasta figurează în actualul PUG în V7, adică zonă verde de grădini şi nu am dreptul la construcţie", a mai semnalat Butan.

Femeia a fost prezentă şi la şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism (CTATU) de săptămâna trecută în care s-a discutat Planul Urbanistic de Detaliul pentru amenajarea unei locuinţe demisol, parter şi mansardă pe strada Laterală nr. 19, beneficiar Imre Andreea şi a reiterat toate aspectele descoperite. În schimb, specialiştii din CTATU au menţionat că toate planşele de încadrare prezentate de proiectant sunt vizate de Oficiul de Cadastru şi au pus sub semnul întrebării expertiza comandată de vecinii nemulţumiţi. Mai mult, arhitectul Adrian Iancu a subliniat că, în condiţiile în care expertiza era realizată de un expert judiciar pe probleme de urbanism, atunci comisia ar fi putut lua în calcul opinia exprimată. De altfel, Iancu are o astfel de atestare. "Noi judecăm o situaţie data, pe un suport avizat, din punct de vedere urbanistic. În ceea ce priveşte situaţia cadastrală nu putem spune nici că-i bine, nici că-i rău", a adăugat Iancu.

Primarul Emil Boc a recomandat vecinilor că, în situaţia dată, nu au decât să acţioneze în instanţă vecinul care doreşte să-şi ridice casa, dacă sunt nemulţumiţi. Din punctul de vedere al primăriei, documentaţia prezentată este în regulă iar CTATU a acordat avizul. "Nu putem refuza documentaţii de urbanism pentru că altfel proiectantul ne dă pe noi în judecată. Puteţi însă să-l acţionaţi în instanţă. S-ar putea să fie ceva acolo", a menţionat Boc. Vecinii nu au fost încântaţi de rezolvare. "Contestând în instanţă, procesul va fura ani de zile iar până la finalizare se va contrui şi nu vom rezolva mare lucru", a afirmat Rosalia Butan.

Arhitectul Ştefan Marina, cel care a iniţiat lucrarea de pe Laterală nr. 19 pentru beneficiarii Imre Andreea, Imre Lajos şi Imre Bela a declarat că expertiza în cauză a fost cea care a încurcat lucrurile, iar acum nimeni nu îşi permite să-l caute ca să-l întrebe cum are un alt punct de vedere faţă de cei de la cadastru.

 

 

Comenteaza