Au început lucrările la clădirea Academiei de Muzică din Mănăştur

Au început lucrările la clădirea Academiei de Muzică din Mănăştur

166 de milioane de lei va costa noul sediu al Academiei de Muzică de pe Bucium.

„În Mănăștur, Universitatea de Muzică începe începe lucrările la noul sediu. Ne bucurăm că Academia de Muzică începe mai repede lucrările de amenajare a noului sediu. Este vorba despre vechea clădire a Spitalului de Urgență, care a fost abandonată. Acolo intră în fază de amenajare”, a spus primarul Emil Boc, la ZIUA LIVE.

Asocierea bucureșteană Construcții Erbașu, Concelex Engineering, Tera Gaz Construct va construi, în doi ani, noul sediu al Academiei de Muzică Gheorghe Dima (AMGD), din ruina existentă acum în cartierul clujean Mănăștur.

Proiectul promovat şi contractat de CNI are în vedere realizarea de spaţii optime ţinând cont de utilizarea judicioasă a structurii de rezistenţă a clădirii existente asupra căreia se intervine. În jurul complexului vor fi amenajate 118 locuri de parcare, alei pietonale şi carosabile.

Se vor realiza lucrări în vederea conversiei funcţionale pentru trei corpuri de clădire: C1 - sală de spectacole de 835 de persoane, sală de orgă, amfiteatru, rectorate, decanate, bibliotecă, săli de curs şi de studiu individual, laboratoare, vestiare, cămin studenţesc, cabinet medical; C2 – atelier; C4 – sală de sport.

Reconversia și extinderea vizează ruina de str. Bucium, din capătul municipiului Cluj-Napoca, aflată în acest stadiu de 20 de ani. Cei 1.000 de studenţi şi personalul academic îşi derulează acum activitatea într-un imobil care nu aparţine de drept instituției, fiind o clădire retrocedată.

AMGD a devenit chiriașă, plătind Episcopiei Române Unită cu Roma de Cluj-Gherla o taxă de 35.000 euro/an, pentru o suprafață de 3.830 mp. Spațiul era insuficient pentru cei peste 1.000 de studenți care înainte de pandemie trebuiau își să desfășoare cursurile aici inclusiv în weekend.

 Clădirea trebuia să fie inițial spital regional de urgență. Șantierul a început în 1995, dar lucrările au fost întrerupte din lipsă de fonduri, dar și pentru că proiectul s-a dovedit inadecvat. În 2006, terenul de 20.071 mp și construcția de 3.700 mp au fost predate de Consiliul Județean Ministerului Educației Naționale.

Comenteaza