Aterizare pe beton, la noul aquapark. Ce spune arhitectul

Aterizare pe beton, la noul aquapark. Ce spune arhitectul
Acest model pare greșit. Toboganele se termină în bazine. :)

Societatea Poliart SRL, care a realizat studiul de fezabilitate pentru aquaparkul din Chinteni, explică de ce toboganele nu se termină în bazine.

Arhitectul Daniel Tivadar-Ianceu a trimis un punct de vedere redacției, în care explică de ce toboganele prevăzute în studiul de fezabilitate al aquaparkului din Chinteni se opresc pe o suprafață dură.


Toboganele respectă ”normativele și standardele europene aflate în vigoare pentru proiectare ansamblurilor de tobogane”, spune Tivadar-Ianceu. În aceste normative se arată că ”toboganele de mare viteză trebuie prevăzute cu aterizare cu tuburi de încetinire (de tip run-out) și nu cu bazine de aterizare”, subliniază arhitectul.


Reacția vine după ce ZIUA de CLUJ a publicat comentariul de pe Facebook al unui clujean, Magnoliu Ion Stan, care se mira de felul în care a fost proiectat locul de agrement.


”Parcurile de distracție din vest (fie ele acvatice sau nu) cred ca sunt extrem de interesante, atractive si profitabile pentru comunități întregi. Așteptăm de ceva vreme să se întâmple și la noi (exemplul Ungariei e relevant în acest sens), iar când apare o inițiativă interesantă, uite proiectare: aterizare pe ciment. Foarte tare este și commentul proiectanților la o observație pertinentă: "Poliart: Conform normativelor europene toboganele de mare viteza trebuie să aibă ca punct de final run-out-uri de încetinire, nu aterizare în bazine. Restul toboganelor pot avea run-out-uri sau bazine, optiunea fiind a proiectantului și beneficiarului."Tocmai am fost zilele trecute la un aquapark și credeți-mă, și în apă e uneori mare impactul, pe beton nu știu ce să zic... Să nu mai spun de toboganul galben - care are o pauză-lipsă”, a scris Stan.

Comenteaza