Update 90.000 de lei pentru modernizarea a două parcuri din Cluj. Cine vrea să le "redeseneze"

90.000 de lei pentru modernizarea a două parcuri din Cluj. Cine vrea să le "redeseneze"

Două parcuri din Cluj-Napoca, unul central şi unul de cartier, urmează să fie reabilitate şi modernizate în 2019. Trei proiectanţi au depus oferte pentru licitaţiile în valoare de 90.000 de lei. 

Este vorba despre Parcul Ştefan cel Mare, situat în spatele clădirii Teatrului Naţional, şi de Parcul Farmec, din cartierul Mărăşti. Pentru serviciile de proiectare şi realizare a documentaţiei tehnico-economică - studiu de fezabilitate, administraţia locală a pus la bătaie 50.000, respectiv 40.000 lei. 

Criteriul de atribuire a contractelor puse la bătaie de primărie pentru modernizarea celor două parcuri este prețul cel mai scăzut, ofertele aflându-se în prezent în faza de verificare tehnică (21 mai 2019). 

"În prezent ne aflăm în faza de analiză a documentațiilor tehnice și a ofertelor financiare depuse în urma licitației organizate pentru achiziționarea studiilor de fezabilitate privind reabilitarea și modernizarea Parcului Ștefan cel Mare și a Parcului Farmec.

Prin studiul de fezabilitate s-au solicitat soluții pentru modernizarea sistemului de iluminat cu led, implementarea sistemelor de irigații, montarea cișmelelor de apă potabilă, refacerea aleilor dintr-un pavaj permeabil, dotarea cu mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, complex modern de joacă), plantări de arbori având în vedere că arborii din zona parcului sunt în declin fiziologic si îmbătrâniți, astfel încât să avem două parcuri publice cu dotări moderne și spații de relaxare. 

După finalizarea procedurii de analiză și declararea ofertei câștigătoare, se vor aproba indicatorii tehnico-economici în Consiliul Local și se va demara procedura de licitație în vederea achiziționării contractelor de proiectare și execuție", a declarat city-managerul Clujului, Gheorghe Şurubaru. 

Cei trei proiectanţi interesaţi să facă proiectele de modernizare pentru Parcul Ștefan cel Mare şi Parcul Farmec sunt: 

Hentza Business (Ilfov) - firmă care realizează studii de fezabilitate pentru amenajarea unui parc din Sibiu şi pentru o pistă de bicilete futuristă în Braşov. 

Asocierea Conpact Arhitect - Păuniţa Boancă Arhitectura Peisajului. Prima firmă este deţinută de profesorul Liviu Pop de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar Păuniţa Boancă, abolventă a Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, a câştigat un contract cu Primăria Bistriţa-Năsăud pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru amenajarea unui parc de agrement în zona Wonderland. 

Asocierea Eco Garden Construct - SC K&K Studio de Proiectare. În timp ce prima firmă a pus gazonul Cluj Arena şi a toaletat Parcul Central, cea de-a doua este legată de numele arhitectului Szabolcs Guttmann şi a elaborat proiecte tehnice pentru refazaţidarea Muzeului de Artă, a Castelului Banffy din Răscruci şi a întocmit studiul de fezabilitate pentru parkingul de pe Primăverii 8. 

Amintim că, în 2018, o echipă de tinere arhitecte cu inițiativă a lucrat cu vecinii din zona Scorţarilor – Parcul Farmec (cartierul Mărăşti, din Cluj-Napoca) într-un proces de consultare care a imaginat moduri în care spațiul dintre blocuri ar putea fi mai bine folosit împreună. Primul experiment de reorganizare de cartiere s-a concretizat într-un picnic intitulat sugestiv “Verde pe Canalul Morii”. Mai multe detalii, AICI!

Următoarele două parcuri pentru care se întocmește documentația de licitație în vederea atribuirii studiului de fezabilitate sunt Ion Luca Caragiale și 14 Iulie.

Cel mai mare parc al Clujului costă 4,9 milioane de euro

Parcul Central este în prezent singura oază de verdeaţă şi relaxare a clujenilor, în special la final de săptămână. Are însă doar 13 ha. La finale anului 2018, municipalitatea a anunţat realizarea celei mai mari zone verzi din oraş - Parcul Tineretului - Pădurea Clujenilor, pe o suprafaţă de 21 ha, în zona Bd. Muncii.  Va costa 4,9 milioane de euro, bani pe care administraţia locală speră să-i primească de la Uniunea Europeană.  Dar asta nu este totul! Există planuri de reamenajare sau realizare pentru încă patru parcuri. 

Parcul Feroviarilor, amenajat de arhitectul ce redesenează Turnul Pompierilor

Parcului Feroviarilor, al doilea mare parc din Cluj-Napoca (5,4 ha), va fi modernizat după planurile realizate de o echipă coordonată de Vlad Sebastian Rusu, arhitectul care a câștigat și concursul de soluţii pentru modernizarea pentru Turnul Pompierilor. 

Parcurile Rozelor şi Armătura, incluse în masterplanul pentru Someş 

Spaniolii de la casa de arhitectură Practica, cei care realizează masterplanul pentru reamenajarea malurilor Someşului, au prezentat recent modificările gândite pentru Parcurile Rozelor şi Armătura. 

Parcul Rozelor. Partea de lângă apă va deveni accesibilă populaţiei, prin intervenţii în topografia zonei şi îndepărtarea gardurilor existente. Vor fi amenajate alei de promenade şi piste de biciclete, dar şi un pod pietonal spre Grigorescu (legătură cu Parcul 1 Decembrie).

Parcul Armătura. Vorbim despre o oază verde şi sălbatică, cu acces dificil la apă, situată în zona industrială a oraşului. Ieşită complet din mentalul clujenilor. Festivalurile Jazz in the Park şi Someş Delivery au reuşit, recent, să o aducă în atenţia publicului organizând câte un weekend de activităţi şi intervenţii de mobilier urban temporar în zonă. Şi cei de la Practica au planuri mari pentru acest parc pe mal de Someş: vor să “redeseneze” în totalitate malurile şi să le transforme în locuri de “loisir” pentru public, însă propun şi un pod spre strada Nădăşel şi reamenajarea malurilor pârâului Nadăş.

Parc Între Lacuri cu  8,8 milioane de lei

Este vorba despre Parcul Între Lacuri, aflat în apropiere de str. Aurel Vlaicu și lângă fabrica Fujikura. Noul parc va avea aproape 10 ha şi are parte deja de proiect, realizat de arhitecții de la Planwerk. Ideea amenajării parcului a apărut în cadrul programului de bugetare participativă. Costurile sunt estimate la 8,8 milioane de lei, iar banii vor veni de la bugetul local.

Comenteaza