203 hectare de panouri fotovoltaice la Cluj

203 hectare de panouri fotovoltaice la Cluj
Clujul va primi energie electrică produsă cu panouri fotovoltaice cu banii cu care ar cumpăra energie convenţională, spune astăzi primarul Sorin Apostu adăugând că în mod normal energia obţinută din surse regenerabile e "de cinci ori" mai scumpă decât energia convenţională.


">

Energia obţinută din panouri fotovoltaice ar urma să fie generată pe dealurile din capătul bulevardului Muncii, unde iniţial urma să fie construit cel mai mare cartier rezidenţial de după Revoluţie, Cartierul Tineretului. Proiectul a fost abandonat iar pe terenul respectiv urmează să fie construit cel mai mare parc fotovoltaic din ţară.

Ultimele detalii urmează să fie stabilite în şedinţa Consiliului Local de marţi. "Tot iluminatul public din oraş va fi alimentat cu energie verde. Vom fi trecut clar pe harta oraşelor verzi", a declarat Apostu.

Conform contractului încheiat cu municipalitatea, firma care va ridica parcul fotovoltaic are obligaţia să constituie timp de 49 de ani o garanţie că va furniza către Primărie 30% din producţia de energie electrică. Este vorba în total de 3.500MW/an, echivalentul sumei de 17,8 milioane de euro, la un preţ de 105 euro /MW, preţul stabilit de Electrica pentru energia obţinută convenţional. "Noi am luat preţul energiei obişnuite; energia verde de obicei costă mai mult", a spus Apostu.


Parcul fotovoltaic va avea o suprafaţă de 200 hectare. Din cele 203 hectare care cuprindeau iniţial Cartierul Tineretului, aproximativ 5,1 hectare rămân cu destinaţia de ansamblu de locuinţe, este vorba de zona care este actual reglementată urbanistic. Vezi detalii despre proiect

Comenteaza