Forumul de Securitate Cibernetică în Energie Cluj | Alexandru Chiriță, CEO Electrica: Nerealizarea unei investiții de securitate costă mai mult decât realizarea ei

Forumul de Securitate Cibernetică în Energie Cluj | Alexandru Chiriță, CEO Electrica: Nerealizarea unei investiții de securitate costă mai mult decât realizarea ei
| Foto: Ziua de Cluj

"Greii" din domeniile energie și securitate cibernetică din România și-au dat din nou întâlnire la Cluj, unde au discutat despre amenințările cu care se confruntă piața și cum pot fi combătute.

„Securitatea infrastructurii critice energetice în contextul amenințărilor cibernetice și geopolitice: prezent și viitor”, a fost titlul primului panel de discuții a Forumului de Securitate Cibernetică în Domeniul Energiei, ediția 2025, desfășurat la Cluj.

La acest panel au participat mai mulți speakeri importanți, printre care Mircea Man, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Alexandru Chiriță, CEO Electrica, și Gabriel Dinu, director general adjunct la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). 

Ce ne facem după expirarea plafonării prețului la energie. Vicepreședinte ANRE: Vom căuta soluții

Mircea Man, vicepreședintele ANRE, a afirmat că tema securității cibernetice în domeniul energiei este una extrem importantă, având în vedere și contextul geo-politic. 

„ANRE are deschidere toatală pentru că dezvoltarea infrastructurii corecte este un imperativ pentru noi. Operatorii din sală știu că astăzi au primit corecțiile pentru perioada a patra de reglementare și urmează să avem un dialog constructiv pentru etapa a cincea de reglementare”, a spus Mircea Man.

Obiectivul ANRE este de a crea un sistem energetic solid și accesibil pentru toți actorii implicați.

„Punem pe primul plan ca și cei care sunt beneficiari să poată să plătească în final, iar prețurile să fie accesibile, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru industrie. ANRE, prin reglementările pe care le face, ține cont de siguranța cibernetică a sistemului energetic din România, iar dialogul cu operatorii este și va fi unul deschis în continuare. Toate investițiile pe care le fac operatorii se văd în prețul la energie pe care-l plătim cu toții (...) Până în aprilie 2025 mai funcționează schema de sprijin (plafonarea prețului la energie - n. red.), însă cu toții ne întrebăm și suntem îngrijorați ce se va întâmpla după această dată. Încercăm să găsim soluții pentru că există o parte a populației care nu își permite să plătească prețul unei piețe libere. 

CEO Electrica: Nerealizarea unei investiții în securitate cibernetică este mai scumpă decât realizarea ei

Alexandru Chiriță, CEO Electrica, a afirmat că, paradoxal, e mai scump să nu faci o investiție, decât să o faci.

„Încă e 2024 și este nevoie să aduc argumente ca să acopăr costurile pentru securitate cibernetică, deși pentru aproape toți actorii participanți sunt clare. Dacă ne preocupă costul sau impactul în tarif, ar trebui să fim foarte conștienți că un cost al investiției bune este infinit mai mic decât un cost al nerealizării investiției. Este un subiect care nu mai are nevoie de vreun alt argument. Investițiile trebuie făcute indiferent de impactul pe care l-ar putea avea din punct de vedere al costurilor. Lucru acceptat de toți”, a declarat Alexandru Chiriță.

Potrivit CEO-ului Electrica, este foarte clar ce are fiecare de făcut, iar relațiile dintre companii, ministere, DNSC și alte instituții ale statului sunt foarte bine definite.

„Azi, preocuparea noastră este ce facem pentru a preveni noile tipuri de atacuri. Cum ne pregătim față de această implementare a inteligenței artificiale, pentru că, în continuare, problema și oportunitatea în același timp acolo este. Anul trecut, noi eram la nivel de discuții. Acum suntem într-un pas intermediar de implementare efectivă a acestor procese. Trebuie să înțelegem unde sunt limitele. E evident că, în câțiva ani de zile, vom avea toate sistemele integrate”, a mai declarat CEO-ul Electrica, care a precizat că investiția în resursa umană este foarte importantă.

Director adjunct DNSC: Amenințările cele mai mari sunt generate de atacurile ransomeware și de potențialele atacuri distructive

Gabriel Dinu, director adjunct la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a spus că multe dintre atacurile asupra sistemului energetic apar în contextul geo-politic în care evoluăm.

„În ceea ce privește securitatea cibernetică în domeniul energetic, aș dori să precizez că amenințările cele mai mari sunt generate de atacurile ransomeware și de potențialele atacuri distructive, având în vedere contextul geo-politic în care ne aflăm. Probabil sunteți la curent cu atacuri precum Black Energy, cel care a vizat deja de mulți ani sistemul energetic din Ucraina”, a declarat Gabriel Dinu.

În momentul de față, faptul că există o piață de site-uri cyber-crime, o diversificare a instrumentelor și o democratizare a accesului la aceste instrumente avansate de securitate cibernetică, din punctul de vedere al DNSC constituie una dintre cele mai mari amenințări pe care trebuie să o luăm în calcul.

Cea de-a doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie are loc în perioada 13-14 noiembrie la Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Distribuție Energie Electrică Romania (DEER).

În contextul evoluției rapide a tehnologiilor digitale și a creșterii exponențiale a amenințărilor cibernetice în domeniul energetic, Cluj-Napoca a devenit din nou, timp de două zile, un hub al securității cibernetice. Evenimentul reunește autorități naționale, experți din sectoarele energetic și IT, precum și reprezentanți ai universităților și industriei de securitate cibernetică.

Printre temele principale se numără abordarea amenințărilor cibernetice în infrastructurile critice, importanța colaborării dintre sectorul public și privat, soluții tehnologice avansate pentru prevenirea atacurilor și dezvoltarea unor parteneriate strategice la nivel național și internațional.

Comenteaza