De ce stă închis, pe CANICULĂ, cel mai mare ştrand al Clujului FOTO

De ce stă închis, pe CANICULĂ, cel mai mare ştrand al Clujului FOTO
Temperaturile de peste 30 de grade se "sting" în ştrandurile private ale oraşului sau pe malul Someşului. Cel mai mare ştrand al Clujului are deocamdată porţile închise.

Municipalitatea are planuri mari cu ştrandul Sun pe care îl are în proprietate şi l-a încredinţat, spre gestionare, Regiei de Administrare a Domeniului Public (RADP). Vrea să facă aquapark, patinoar, bazin de înot deschis în toate anotimpurile. Proiecţia pentru viitor este atât de frumoasă încât din calcule a ieşit prezentul. Clujenii observă cu tristeţe că, în timp ce afară este caniculă, ştrandul primăriei stă cu lacătul pe poartă.

În acest moment, în ştrand se caută modalitatea de a se finaliza cât mai rapid primul plan de dezvoltare, care presupune instalarea unui balon presostatic cu triplă membrană - 63 x 37,30 x 10 m - peste bazinul mare, construirea de spaţii tehnice şi vestiare pentru vizitatori, repararea cuvei bazinului, refinisarea sa şi aducerea la o cotă maximă de - 1,50 m, reamenajarea zonei de acces către bazin, realizarea unei terase îngrădite, cu intrare numai din zona bazinului, cu instalaţiile electrice şi de gaz aferente.

Ideea acoperirii celui mai mare dintre bazine este pentru ca acesta să poată fi utilizat întregul an. Întrebarea este dacă nu cumva strategie e greșită: adică de ce se instalează balonul tocmai vara, când lumea preferă să facă baie în aer liber?

Consiliul Local a aprobat, în 3 septembrie 2015, alocarea unei sume de bani - 2,57 milioane de lei, plus taxa pe valoarea adăugată - pentru modernizarea ştrandului Sun. La finele anului trecut, RADP anunţa (AICI) că lucrările lor fi încheiate la 1 IUNIE 2016, cu câteva zile înainte de alegeri, dar iată că vine 1 iulie şi ştrandul este tot încuiat.

"Lucrările se vor termina în curând. Termenul nostru este <cât de repede se poate>. Estimez că până în 5 sau 10 iulie vom putea deschide ştrandul. Au fost ceva probleme cu firma din Bucureşti care va instala balonul.

Oricum, lucrarea este de amploare: s-a refăcut bazinul, s-a realizat o aducţiune de gaz, pentru încălzirea apei, s-au făcut vestiare noi, s-au instalat panouri solare pentru încălzirea apei la bazinele mici, s-a îmbunătăţit zona verde, pentru ca ştrandul să devină o adevărată zonă de agrement din zilele noastre", a spus Doru Todorescu, purtător de cuvânt al RADP.

Prima etapă de modernizare a ştrandului Sun este realizată de asocierea Alfaconstruct SA, 3G Sport SRL, Adi Proiect SRL (firma care a şi realizat proiectul tehnic). Liderul asocierii este  Alfaconstruct, cu care, potrivit informaţiilor furnizate de RADP, s-a încheiat contractul de lucrări nr. 192/11.11.2015, în valoare de 2,48 milioane de lei, la care se adaugă 597.088 lei, reprezentând TVA.

Pentru perioada următoare, primarul Emil Boc a anunţat că are planuri ambiţioase pentru acest ştrand. Suprafaţa sa ar urma să fie mărită şi se va trece la construirea unui aquapark. O provocare pentru acest proiect este mutarea liniilor de înaltă tensiune care trec peste baza de agrement. O altă idee pentru Sun este ca, pe timp de iarnă, să fie dotat cu un patinoar.

Comenteaza