Clujul inaugurează, în 2025, primul spital construit din PNRR. Este și primul construit de stat în ultimii 3 decenii

Clujul inaugurează, în 2025, primul spital construit din PNRR. Este și primul construit de stat în ultimii 3 decenii

Noul șef al portofoliului de la Sănătate a afirmat că anul acesta vor fi date în folosință primele două spitale construite în ultimele trei decenii în România. Unul se află la Cluj-Napoca: Centrul de Patologie Neurovasculară și Neurochirurgie.

 

„Nu pierdem bani din PNRR pentru spitale și vă spun imediat de ce. Însă mai important este că pentru prima dată în ultimele trei decenii în România se construiesc spitale noi și nu unul. O să le vedeți, pentru că primele două se vor da în folosință anul acesta în toamnă-iarnă, iar alte două le avem estimate pentru trimestrul unu din anul viitor.

Spitalul de Boli Cardiovasculare din Cluj-Napoca, unde acum au terminat zona de lucrări, inclusiv în interior, și suntem în etapa în care se dotează cu echipamente medicale, și Spitalul de Urgență de la Bistrița-Năsăud, un corp nou de clădire pentru Spitalul Clinic Județean.

Dacă mă lăsați să vă explic, o să vedeți că nu este atât de dramatic cum pare, pentru că, înainte de toate, eu cred că pentru oameni cel mai important este să fie tratați în spitale noi. Nu cred că pe oamenii îi interesează din ce surse de finanțare sunt ele plătite. Asta este o discuție tehnică. În PNRR, indicatorul era de minim 19 unități sanitare construite și dotate. Noi am semnat 24 de contracte, practic o supracontractare peste indicator, tocmai în ideea că anumite obiective de investiții la un moment dat se vor bloca din motive birocratice, cele mai multe din cauze care țin de legea achizițiilor publice, care este extrem de greoaie și de stufoasă. Nu pot să identific că un obiectiv de investiții a fost blocat din rea intenție.”, a declarat Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății.

Centrul Regional de Boli Cerebrovasculare și Neurochirurgie Cluj a fost construit în incinta fostei Clinici de Medicina Muncii de pe strada Louis Pasteur și a prevăzut reabilitarea, reamenajarea și recompartimentarea clădirii existente și construirea unui corp nou de clădire. Valoarea totală a investiției a fost de peste 230 mil. lei (230,734,270.56 lei inclusiv TVA).

După finalizarea lucrărilor, această construcție va fi primul centru destinat tratamentului patologiei vasculare cerebrale din această regiune a țării și va beneficia șase săli de operație modulare, secții de Terapie Intensivă, o stație centrală de sterilizare, un laborator de imagistică, o sală de operații hibrid, un punct de laborator pentru urgențe, un punct farmaceutic, cabinete de consultații în regim ambulator, o sală de kinetoterapie, un amfiteatru/sală de curs și demonstrații practice cu o capacitate de 120 de locuri, o bibliotecă pentru documentare, un spațiu special amenajat pentru recepția pacienților și o sală de așteptare.

Secția de Neurochirurgie va cuprinde 79 de paturi și va permite creșterea semnificativă a numărului de cazuri care pot fi asistate, având circuite funcționale și cu o separare completă a zonelor sterile de cele cu acces. Secția va avea un compartiment de neurochirurgie pediatrică.

Secția de Terapie Intensivă va avea în compunere 26 de paturi (în boxe a câte 2 sau 3 paturi) și va cuprinde o unitate de terapie intensivă neuro-vasculară (stroke) și o zonă de terapie intensivă pediatrică. Va permite o mai bună monitorizare a pacienților, gruparea acestora pe patologii, complicații, vârstă, izolarea cazurilor cu patologie infecțioasă, având circuite funcționale.

Blocul operator va avea 7 săli de operații modulare care vor asigura o creștere a rulajului și condiții optime pentru intervenții neurochirurgicale specializate. Va avea sisteme de neuronavigație și neurofiziologie, aparate radiologice mobile C-arm, iar două săli vor avea suplimentar coloanele pentru intervenții endoscopice. Toate sălile de operații vor fi conectate cu sala de conferințe în vederea asigurării procesului de educație și formare a studenților și medicilor rezidenți în domeniul neurochirurgiei, neuroradiologiei intervenționale și neuroanesteziei.

Centrul de primire a urgențelor va cuprinde o zonă de examinare complexă a urgențelor (CT, RMN, Angiografie multiplanară), o sală hibrid multifuncțională, un salon de observare cu 4 paturi, camere de gardă, toate având circuite funcționale. 

Sala hibrid multifuncțională va permite introducerea unor tehnici terapeutice noi: tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, tratamentul endovascular în accidente cerebrale ischemice – tratamentul trombolitic iluminal, trombectomie endovascularăangioplastie, stenarea stenozelor arteriale cerebrale, tratamentul endovascular al anevrismelor intracraniene, al malformațiilor vasculare cerebro-spinale și embolizarea preoperatorie a tumorilor hipervasculare.

Comenteaza