Vremea în luna mai. Când zile caniculare, când reci și cu ploi

Vremea în luna mai. Când zile caniculare, când reci și cu ploi

Vremea va fi călduroasă, dar instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zile reci şi ploioase, conform caracterizării climatice a lunii mai, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie.

"Luna mai este cea mai călduroasă, dar şi cea mai instabilă lună a primăverii. Deseori, în această lună, perioade cu zilele însorite şi calde (uneori chiar caniculare) alternează cu perioade cu zile reci şi ploioase, iar ploile au adesea caracter torenţial. Aceste modificări bruşte ale vremii se produc din cauza poziţiei centrilor barici de pe continentul european, ţara noastră fiind influenţată fie de cicloni mediteraneeni sau de dorsala aniticiclonului azoric, fie de maximul barometric est-european sau, mai rar, chiar de anticiclonul nord-african", susţin meteorologii.

Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961 - 2019 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de meteorologie, se constată că temperatura medie lunară multianuală a lunii mai are valori mai mari de 18 grade Celsius în extremitatea sud-vestică a Olteniei. Valori medii lunare între 16 şi 18 grade Celsius sunt caracteristice zonelor de câmpie (Câmpia de Vest, Câmpia Română, Câmpia Moldovei) şi luncă, zonelor joase din Dobrogea şi a celor din Delta Dunării.

"Valori medii între 12 şi 16 grade Celsius se întâlnesc în Dealurile Vestice, în Maramureş, Bucovina, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în Subcarpaţii Olteniei şi Munteniei, dar şi în zonele subcarpatice ale Moldovei şi în Podişul Central Moldovenesc. În zona montană, dar şi în depresiuni intramontane, valorile temperaturii medii se situează între 6 şi 12 grade Celsius. La altitudini de peste 1.700 de metri, mediile de temperatură sunt între 2 şi 6 grade Celsius şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2.500 de metri altitudine) se înregistrează, în medie, temperaturi sub 2 grade Celsius", arată ANM.

Iată prognoza meteo pentru următoarele trei săptămâni:

Săptămâna 04 – 11 mai 2020

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice și sud-vestice. Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi deficitare în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în sud-vestul acesteia, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 11 – 18 mai 2020

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval pe întreg teritoriul României, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice și la munte.

Săptămâna 18 – 25 mai 2020

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei săptămâni în toată țara. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Comenteaza