Visul unei case pe pământ: Cum începi și ce trebuie să știi

Visul unei case pe pământ: Cum începi și ce trebuie să știi

O casă pe pământ reprezintă pentru mulţi dintre noi un adevărat vis.

Un cămin realizat după dorinţele şi planurile noastre, o grădină unde să ne putem conecta cu natura şi spaţiu generos pentru toate activităţile, toate acestea se numără printre avantajele unei casei pe pământ. Totuşi, drumul ce trebuie parcurs pentru a transforma un astfel de vis în realitate nu este întotdeauna lipsit de obstacole.

Dacă îţi doreşti să începi cu paşi lini, descoperă mai jos câteva sfaturi ce îţi vor fi de ajutor:

Stai departe de terenurile extravilane

Achiziţionarea terenului reprezintă primul pas în construirea unei case. Înainte de a cumpăra un lot, va trebui să iei în calcul mai multe aspecte. Dintre acestea cel mai important aspect este tipul de teren: extravilan sau intravilan. Terenurile extravilane nu sunt dedicate construcţiilor, ci mai degrabă activităţilor specifice zonei rurale, cum ar fi agricultura sau creşterea animalelor. Terenurile intravilane se afla de obicei în zone locuibile şi permit de cele mai multe ori construirea unei case.

Trebuie să ştii ca terenurile intravilane se împart şi ele în mai multe categorii, iar dacă vrei să mergi la sigur, e bine să optezi pentru un teren intravilan curti-constructii.

Deşi terenurile extravilane se pot transforma în intravilane, această procedură te va costa timp, energie şi bani, iar rezultatul nu este întotdeauna favorabil. Nu toate terenurile extravilane pot deveni intravilane şi nu există nicio garanţie în acest sens pe care să o poţi primi înainte de a cumpăra un astfel de lot.

Racordarea la utilităţi îţi poate afecta bugetul

Racordarea la utilităţi este esenţială pentru a-ţi construi o casă. Vei avea nevoie de curent electric, apă curentă şi/sau gaze pentru a te bucura de confort. Bineînţeles, la anumite utilităţi poţi renunţa, dacă doreşti. Spre exemplu, nu vor fi necesare conducte de gaze pentru o centrală electrică sau pentru un aragaz electric.

De asemenea, în zonele unde nu există canalizare se poate folosi o fosă septică. Astfel, cel mai important rămâne curentul electric, pe care nu-l poţi suplini prea uşor, fie că foloseşti maşina de spălat, fie că foloseşti becurile. Panourile fotovoltaice ar putea reprezenta o soluţie, însă sunt costisitoare şi nu ai garanţia că îţi vor oferi suficient curent pentru nevoile tale.

Casele bătrâneşti se pot extinde

Poţi să ai casa ta pe pământ şi fără să porneşti de la 0 sau să cheltui sume imense de bani deodată. O variantă bună o reprezintă casele bătrâneşti, care se pot renova şi/sau extinde în timp. De obicei, acestea au preţuri accesibile comparativ cu o vilă sau o construcţie nouă.

Bineînţeles, înainte de a cumpăra o casă bătrâneasca cu gândul de a o renova sau extinde, trebuie să te asiguri că planul tău e fezabil. Vorbeşte cu un inginer sau arhitect la faţa locului că să decizi dacă planurile tale se pot transforma în realitate.

O construcţie de la 0 necesită implicare

Construcţia unei case de la 0 nu necesită doar fonduri generoase, ci şi multă implicare. Va trebui să dedici timp unui astfel de proiect, de la vizitele pe şantier şi până la deciziile rapide legate de probleme inopinate.

Dacă iei decizia de a construi de la 0, alege cu atenţie firma de construcţii. O firmă cu tradiţie în domeniu şi angajaţi serioşi te va ajuta să gestionezi un astfel de proiect mai uşor.

Costurile de întreţinere te pot surprinde

Înainte de a-ţi construi casa visurilor, gândeşte-te şi la costurile de întreţinere. Acestea te pot surprinde, fie că e vorba de întreţinerea grădinii, fie că e vorba de factură la curent. Plănuieşte în avans soluţii care să te ajute să reduci costul facturilor, cum ar fi folosirea panourilor electrice sau instalarea unei pompe de căldură.

De asemenea, pe parcursul ridicării casei şi amenajării ei, decide ce aspecte sunt esenţiale pentru tine. Spre exemplu, unii îşi doresc electrocasnice scumpe, de la maşină de spălat până la frigider, iar alţii prefera să prioritizeze calitatea finisajelor.

Stabileşte un buget pentru amenajările interioare

Odată ce casa este gata, vei avea nevoie de un buget destul de generos pentru finisaje, mobilă şi electrocasnice. De la maşină de spălat şi până la uscător de rufe, dulapuri sau tapet, astfel de cheltuieli se adună. Bineinteles, poti sa cauti produse care-ti ofera cel mai bun raport calitate-pret, fie ca e vorba de o masină de spalat Arctic, fie ca e vorba de un frigider Beko.

Încearcă să stabileşti un buget clar pentru fiecare produs, începând cu materialele pentru finisaje şi până la electrocasnice şi electronice, precum maşina de spălat, uscatorul rufe sau TV-ul. Dacă ai ocazia, profită de sezonul de reduceri Black Friday 2024 pentru a face achiziţii în avans.

Foloseşte sfaturile de mai sus ca să îţi transformi visul în realitate cât mai uşor. Deciziile corecte, luate la timpul lor, te vor scuti de bani cheltuiţi degeaba şi stres.

Comenteaza