Un weekend cu acțiune și comedie în cinematografele clujene

Un weekend cu acțiune și comedie în cinematografele clujene
"Captain America: The Winter Soldier" vă dă întâlnire pe marile ecrane

Captain America: The Winter Soldier

După evenimentele dezastruoase din New York cu The Avengers, Steve Rogers, aka Captain America, trăieşte liniştit în Washington D.C., încercând să se adapteze lumii moderne. Însă atacul asupra unui coleg din S.H.I.E.L.D. îl aruncă pe Steve într-o ţesătură complicată de intrigi. El îşi uneşte forţele cu Black Widow şi cu un nou aliat, Falcon, pentru a dezvălui planul răufăcător care ameninţă întreaga lume. Curând, ei vor avea de înfruntat un nou adversar formidabil şi neaşteptat - The Winter Soldier.

Cu Chris Evans, Sebastian Stan, Scarlett Johansson
Rulează la Cinema City Iulius și Polus

A Long Way Down

Inspirat din cartea cu acelaşi titlu a englezului Nick Hornby, autorul romanelor pe care le au la bază filmele "High Fidelity" și "About a Boy", "A Long Way Down" spune povestea emoţionantă a patru necunoscuţi, care se simt copleşiţi de probleme şi necazuri şi îşi propun să sară în gol de pe acoperişul aceleiaşi clădiri în noaptea de Revelion. Unul dintre protagonisti este J.J. un tânăr care livrează pizza şi care a renunţat la o promiţătoare carieră de rocker şi la visurile de a se impune pe scena muzicală de dragul unei fete, doar pentru ca formaţia în care cânta să se destrame, iar aleasa inimii să îl părăsească.

Cu Pierce Brosnan, Aaron Paul
Rulează la Cinema City Iulius, Cinema Victoria, Cinema Florin Piersic

Cronică de film "Noah" - mai puțină Biblie și mai multă ecologie


Noe a fost scos din Biblie de Darren Aronofsky (regizorul spiritualului "The Fountain" și tulburătorului "Requiem for a Dream") și transformat într-un adevărat războinic, un personaj puternic, care ia niște câteva decizii îndoielnice bazându-se pe viziunile divine care prezic sfârșitul lumii. Interpretat de Russell Crowe într-un adevărat tur de forță care se întinde pe parcursul a peste 2 ore, Noe nu e așa cum îl știm din Biblie, fiindcă Aronofsky și co-scenaristul Ari Handel au vrut să aducă pe marile ecrane o abordare diferită a poveștii. În unele momente protagonistul pare orbit de nebunie și nu ghidat de Creator, iar acest lucru îl transformă într-un personaj imprevizibil și periculos, cu toate că el este unul dintre ultimii oameni buni, urmaș al lui Abel.

Noe își iubește familia, are trei fii (Sem, Ham și Iafet) și duce o viață simplă și cumpătată departe de oamenii orbiți de lăcomie care au distrus Pământul și l-au secat de toate resursele. A adoptat o fată rănită, Ila, care îi devine iubită lui Sem, cel mai mare dintre frați, iar misiunea repopulării întregii planete va porni de la ei. Ila e responsabilă pentru unele dintre cele mai dramatice și tensionate momente ale filmului, iar Emma Watson se achită foarte bine de acest rol. O prezență puternică este și Jennifer Connely, în rolul soției lui Noe, iar cel responsabil de puținul umor al filmului este chiar Anthony Hopkins (bunicul lui Noe), care îl "droghează" pe nepotul său și adoră fructele de pădure.

Fără păduri, animale și vegetație, totul arată pustiu, departe de imaginea idilică a paradisului în care Adam și Eva au mușcat din fructul oprit. Pentru răutatea și păcatele tuturor, Creatorul a decis că nu mai este loc de iertare, iar potopul va purifica tot ce a fost. Așadar, în viziunea lui Aronofsky, "Noah" face apel și la protecția mediului, atrăgând atenția asupra unor posibile consecințe dezastruoase ale stilului nostru risipitor de viață.

"Adunăm numai ceea ce avem nevoie, ce putem folosi", spune Noe la un moment dat, când adună din pădure frunze, necesare și ele la construcția arcei.

Am remarcat că numele "Dumnezeu" nu este rostit pe tot parcursul filmului, el fiind numit Creator. Existența lui este pusă însă la îndoială de momentele de nebunie ale lui Noe și de acțiunile lui care se contrazic cu misiunea lui. Până la urmă, nici el nu știe ce trebuie să facă, intuind răspunsuri din tăcerea divinității care nu îi dă niciun semn clar.

Detașarea de materialul sursă și un buget impresionant de 130 de milioane de $ au făcut minuni în ecranizarea acestui potop de proporții epice și construirea unei arce impresionante. Filmul e pe cale să își recupereze toți banii investiți, chiar dacă nu a împlinit nici măcar o săptămână la cinema, iar faptul că a fost interzis în țările arabe nu pare să-l afecteze prea mult.
Cei mai mari critici ai acestei producții vor fi cei care țin la povestea din Biblie, pentru care apariția uriașilor de piatră (îngeri căzuți care muncesc de zor, cot la cot cu Noe și familia sa la arca salvatoare) li s-ar părea mult prea SF. Nici bătălia din a doua jumătate a filmului, scoasă parcă din Lord of the Rings nu are o aură prea biblică, ca întreg filmul de altfel.

Din păcate însă, din dorința de a acorda cât mai mult timp personajelor, "Noah" abundă în scene destul de statice, iar așteptarea până la punctele culminante ale acțiunii e destul de greu de digerat. Veți avea însă parte de multe efecte speciale reușite și o scenă a creării universului cu un montaj memorabil al evoluției speciilor. Mai puțină Biblie, mai multă ecologie (Andreea Tărău)

Rubrică oferită de CinemaRx.ro

 

 

Comenteaza