Tentative de fraudă online în numele Poliției. Atenție, dacă primiți la mailuri de la Europol, Interpol sau FBI

Tentative de fraudă online în numele Poliției. Atenție, dacă primiți la mailuri de la Europol, Interpol sau FBI

Poliţiștii avertizează că au fost informați cu privire la tentative de fraudă online, fiind invocate Europol, Interpol, FBI sau Poliţia Română.

Mai multe persoane au fost informate că ar fi vizate de anchete judiciare, primind false citaţii sau convocări şi fiind invitate să plătească aşa-zise amenzi.

”Politia Română a fost sesizată cu privire la existenţa mai multor cazuri de tentative de fraude online, prin mesaje email, în care anumite persoane şi-ar fi atribuit identitatea unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul structurilor de aplicare a legii (Europol, Interpol, F.B.I sau Poliţia Română). În aceste cazuri, victimele ar fi fost informate că fac obiectul unor presupuse proceduri judiciare ca urmare a accesării unor site-uri, în care sunt prezentate acţiuni cu un caracter sexual explicit, săvârşite de minori”, transmite Poliţia Română.  

Sursa citată a precizat că persoanele bănuite ar fi solicitat plata unor sume de bani cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, sub sancţiunea demarării unei proceduri judiciare şi emiterii unui mandat de arestare preventivă pe numele destinatarului emailului. 

”Cu privire la acest tip de fraudă, cunoscută sub denumirea „government impersonation scams”, instituţiile de aplicare a legii la nivel internaţional au transmis mai multe mesaje publice de informare a populaţiei. În situaţia în care primiţi astfel de email-uri nesolicitate, vă recomandăm să nu răspundeţi, să nu accesaţi eventualele linkuri sau ataşamente şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie sau online pe portalul de petiţii al Poliţiei Române, selectând unitatea teritorială de poliţie, pe raza căreia domiciliaţi”, a mai precizat instituția.  

Poliția vă recomandă să nu comunicaţi date personale ori financiare către persoane necunoscute care vă contactează în mediul online și să nu deschideţi fişiere primite de la persoane necunoscute. 

Comenteaza