Se scumpeşte factura la curent electric

Se scumpeşte factura la curent electric
Factura la energie electrică a consumatorilor casnici va creşte cu 30 de bani pe lună, odată cu reforma care va avea loc în acest an în domeniul energiei regenerabile, potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului Energiei cu privire la perspectivele pentru 2017 ale sectorului de energie verde.

"Impactul în factura consumatorului casnic va creşte cu aproximativ 30 de bani pe lună. La nivelul unui an, asta înseamnă o creştere a impactului în factură de la 42 lei/MWh, la aproximativ 47 lei/MWh. Această măsură este menită să aducă un echilibru între efortul suportat de consumatorul final şi sprijinul acordat producătorilor de energie din surse regenerabile", menţionează sursa citată.

Conform legislaţiei în vigoare, o anumită cotă obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi. Cota obligatorie pentru anul 2017 este 8,3%.

"Asta înseamnă că numărul estimat de certificate verzi ce vor fi absorbite de piaţă în anul 2017 va fi de aproximativ 12 milioane. Aplicând prevederile legii în vigoare (încetarea amânării, începerea reinserţiei) şi luând în considerare certificatele verzi neabsorbite în piaţă de anul trecut, rezultă un total de certificate verzi disponibile de peste 25 de milioane. Dintre acestea, mai bine de jumătate ar urma să expire, lucru ce ar avea un impact devastator asupra industriei energiei regenerabile din România", arată reprezentanţii ministerului.

Potrivit acestora, reforma pieţei de energie regenerabilă, prin modificarea şi completarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, adoptă o combinaţie de măsuri, cu rolul de a limita efortul consumatorului final şi a oferi un sprijin industriei de producere a energiei regenerabile. Aceste măsuri au impact atât asupra costurilor consumatorilor, cât şi asupra fluxurilor de numerar şi profitabilităţii investiţiilor în energiile din surse regenerabile.

 

Comenteaza