Planta utilă în indigestii, detoxifiere și depresii

Planta utilă în indigestii, detoxifiere și depresii
Menta sau izma, așa cum e numită în popor, este una dintre cele mai populare și utilizate plante medicinale, printre efectele pozitive pe care le oferă numărându-se ameliorarea depresiei, îmbunătățirea memoriei, domolirea durerilor de cap, combaterea oboselii, eliminarea senzației de greață și îmbunătățirea digestiei.

Menta intră în compoziția unei mulțimi de produse alimentare și non-alimentare, printre care se numără guma de mestecat, bomboanele, pasta de dinți sau apa de gură, ajutând la limitarea efectelor neplăcute ale halenei fetide. Ea este și o plantă de interes gastronomic, fiind folosită la prepararea unor varietăți de ciocolată, a unor rețete de înghețată și a unor băuturi.

La nivel digestiv, menta ameliorează apetitul și înlesnește mistuirea alimentelor, prin activarea secreției enzimelor digestive. Este utilă în indigestii și în atenuarea problemelor inflamatorii ce survin la nivel digestiv. Starea de rău sau durerile abdominale care-și au originea în inflamațiile acute ale stomacului și intestinelor se ameliorează adesea după un ceai de mentă. Important de știut este că, pentru a nu le diminua eficiența, nu trebuie să adăugăm zahăr la ceaiurile medicinale. Totodată, menta limitează stările de balonare și preîntâmpină fermentația și formarea gazelor intestinale în cantitate mare.

Menta este o plantă cu acțiune stimulentă și în depresie ori în stările de oboseală accentuată, doar o simpla mirosire a uleiului de mentă fiind capabilă să stimuleze, să dinamizeze psihicul. Menta, prin substanțele pe care le conține, favorizează memorarea, sporește agilitatea mentală și îmbunătățește funcțiile cognitive.

Aroma puternică a mentei contribuie la decongestionarea căilor respiratorii superioare, în răcelile comune și în astmul bronșic. Menta conferă prospețime gurii și ajută la îmbunătățirea sănătății orale, prin inhibarea dezvoltării bacteriilor dăunătoare.

Pe vreme caniculară, menta exercită un efect răcoritor. Ea stimulează transpirația și, pe această cale, ajută la eliminarea toxinelor din organism (știut fiind că o mare parte dintre boli sunt fie favorizate, fie cauzate de către toxinele stocate în țesuturi). Menta ajută la diminuarea febrei și, în afecțiunile acute de origine infecțioasă, ea poate grăbi tămăduirea.

Infuzia de mentă (Mentha piperita) se prepară prin adăugarea a 1-2 lingurițe de plantă uscată și mărunțită la 200 ml de apă clocotită. Amestecul se lasă acoperit minimum 15 minute, la infuzat, și apoi ceaiul se strecoară. Se consumă, cu înghițituri mici, 2-3 căni pe zi.

 

 

Comenteaza