Peste jumătate de milion! Numărul turiștilor este în creștere susținută, la Cluj. De unde vin cei mai mulți

Peste jumătate de milion! Numărul turiștilor este în creștere susținută, la Cluj. De unde vin cei mai mulți
Direcția Județeană de Statistică a anunțat câți turiști au vizitat Clujul în primele zece luni ale anului. Numărul a trecut de 500.000 și este doar cifra oficială.

Direcția Județeană de Statistică susține că numărul turiștilor care au vizitat Clujul a crescut cu aproape 37%. Din totalul acestora, 22% au venit din alt țări, cei mai numeroși din Ungaria, Germania și Italia.

"În perioada 1.10 - 31.10 2017, unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat, au oferit turiştilor 4.433 camere cu 9.123 locuri. În perioada 1.01 - 31.10 2017 au fost cazaţi 541.130 turişti, din care 119035 turişti străini (reprezentând 22% din totalul turiştilor). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, numărul turiştilor străini a crescut cu 36,8%. Cei mai mulţi turişti străini provin din: Ungaria (18189), Germania (14722), Italia (10832), Regatul Unit (8095), Franţa (7794), Polonia (6313).Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna octombrie 2017 a fost de 39,8%, cu 0,5 puncte procentuale mai mare faţă de luna octombrie 2016", se arată în comunicatul Direcției de Statistică.

Primarul Emil Boc a comentat acest rezultat. "Nu e numai produsul Untold, ci și al altor evenimente importante care dau calitate, dau forță acestui oraș. Periodic, Clujul apare pe diverse site-uri din vestul continentului ca destinație recomandată. E un lucru frumos să auzi vorbindu-se în engleză, în franceză, în germană, la Cluj. Faptul că avem zilnic 30 de curse externe de pe aeroport este și acesta un lucru important", a spus Boc.

Direcția de Statistică a explicat și felul în care se fac calculele. Aflăm astfel că din statistică sunt excluși turiștii care înnoptează la diverse persoane private. Să ne amintim că, atunci când se organizează festivalurile Untold și Electric Castle, sunt foarte multe persoane private care își pun la dispoziție propriile locuințe, fără ca acest lucru să se înregistreze oficial.

"Sosirea unui turist într-o structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică se înregistrează când o persoană este înscrisă în registrul structurii respective, pentru a fi găzduită una sau mai multe nopţi. În fiecare structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică se consideră o singură sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din şederea sa neîntreruptă.

Înnoptarea reprezintă intervalul de 24 de ore, începând cu ora hotelieră, pentru care o persoană este înregistrată în evidenţa structurii de cazare turistică şi beneficiază de găzduire în contul tarifului aferent spaţiului ocupat, chiar dacă durata de şedere efectivă este inferioară intervalului menţionat. Sunt avute în vedere şi înnoptările aferente paturilor instalate suplimentar (plătite de turişti)", explică Direcția Județeană de Statistică.

 

Comenteaza