Noi atenţionări COD GALBEN pentru Cluj: Ploi, vânt și descărcări electrice

Noi atenţionări COD GALBEN pentru Cluj: Ploi, vânt și descărcări electrice
| Foto: Depositphotos.com

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineaţă, noi atenţionări Cod Galben de vreme severă pentru mai multe județe, printre care și Cluj.

Meteorologii au emis două atenționări Cod Galben de vreme rea, valabile pe parcursul acestei zile, în zone din Transilvania, Moldova, Crişana şi Maramureş.

Astfel, între orele 10:00 - 22:00, în Munţii Apuseni şi, local, în Carpaţii Orientali temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 70 - 90 km/h, iar la altitudini de peste 1.700 de metri, rafalele vor depăşi 100 - 110 km/h. Intensificări ale vântului vor fi şi în restul ţării, local şi temporar, cu viteze în general de 45 - 60 km/h.

Judeţele vizate sunt: Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sălaj şi Suceava.

De asemenea, tot joi, în intervalul orar 12:00 - 22:00, va fi valabil un alt Cod galben de ploi însemnate cantitativ, în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali.

Ploile mai ales sub formă de aversă vor favoriza topirea stratului de zăpadă. Cantităţile de apă vor fi de 20 - 25 l/mp şi, izolat, de peste 30 l/mp, iar pe arii restrânse vor fi descărcări electrice. Aceste fenomenele meteo se vor produce pe raza judeţelor: Alba, Arad, Bihor, Cluj, Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş.

În prezent, se află în vigoare o atenţionare Cod Galben de intensificări susţinute ale vântului, ce va expira în această seară, la ora 22:00, şi este valabilă în Munţii Apuseni, local în Carpaţii Orientali, unde temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 70 - 90 km/h, iar la altitudini de peste 1.700 de metri vor depăşi 100 - 110 km/h.

Totodată, o informare de de intensificări ale vântului şi precipitaţii predominant sub formă de ploaie moderate cantitativ are valabilitate la nivelul întregii ţări, până vineri la ora 2:00.

În intervalul menţionat, temporar vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a ţării, dar cu viteze mai mari în nord-vest, centru şi sud-est, în general de 45 - 60 km/h.

Potrivit ANM, în zona de munte, vor fi intervale cu precipitaţii predominant sub formă de ploaie şi prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 15 - 25 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă, iar vântul va prezenta intensificări susţinute în special în zona înaltă.

Comenteaza