News alert Mesaj RO-ALERT: COD ROȘU hidrologic pentru două râuri din județul Cluj

Mesaj RO-ALERT: COD ROȘU hidrologic pentru două râuri din județul Cluj
| Foto: Arhiva

În urma ploilor torențiale din ultima oră, în județul Cluj a fost emis un mesaj Ro-Alert Cod Roșu hidrologic.

Mesajul RO-ALERT de Cod Roșu hidrologic a fost emis în comunele Dăbâca, Borșa, Bonțida, Așchileu Mare, Vultureni, pentru bazinul hidrografic al râurilor Borșa și Lonea.

Reprezentanții ISU Cluj transmit și că până în acest moment, în dispeceratul integrat nu s-au primit solicitări pentru intervenții.

INHGA: Risc de inundații în mai multe județe din țară, până sâmbătă. Vizat și Clujul

COD ROȘU: "Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Lonea și Borșa (afluenți ai râului Someșul Mic), județul Cluj.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Lonea – bazin amonte confluență cu râul Cubleș.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră", este mesajul INHGA.

Totodat, în cursul acestei dimineți, specialiștii INHGA au emis alte coduri hidrologice pentru următoarele 24 de ore.

"Este instituit Codul Portocaliu, începând de astăzi, 9 iunie, ora 15:00, până mâine la prânz, pentru râuri din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Someş (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare), Lăpuş (judeţul Maramureş), Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare) și Bega (judeţul Timiş).

Totodată, începând de astăzi, ora 12:00, până mâine, 10 iunie, la miezul nopții, va fi în vigoare Codul Galben pentru anumite sectoare de râuri din județele: Maramureș, Satu Mare, Bistrița Năsăud, Bihor, Cluj, Sălaj, Arad, Harghita, Mureș, Alba, Sibiu, Brașov, Timiș, Caraș Severin și Suceava", se arată într-un mesal al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

În acest context, se pot depăși cotele de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie. De asemenea, există riscul producerii de viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, atenționează specialiștii INHGA.

 

Comenteaza