La noapte, România trece la ora de iarnă. Ziua de duminică va avea 25 de ore

La noapte, România trece la ora de iarnă. Ziua de duminică va avea 25 de ore
România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de iarnă, ora 4 devenind ora 3. Şi activitatea de de transport feroviar va fi afectată, iar 91 de trenuri vor staţiona timp de o oră în gări.

Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că duminică 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

Ora de iarnă este ora oficială a oricărui stat de pe glob, cea de vară fiind vinovată pentru "dereglarea" ceasurilor. E drept, pentru un scop nobil, acela de a economisi energia electrică necesară pentru iluminatul public şi privat prin folosirea eficientă a luminii Soarelui pentru activităţile curente. Aşadar, când trecem la ora de iarnă revenim practic la ora oficială.

Un studiu din 2012 la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului dispare.

"Bucuraţi-vă de o oră în plus de somn cât puteţi" a fost concluzia specialiştilor de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizează că efectul schimbării de oră dispare în câteva zile, potrivit dailymail.co.uk.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 devine ora 3.00, iar toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4.00, vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale. În total, la nivel naţional, CFR Infrastructură anunţă că un număr de 91 de trenuri vor staţiona timp de o oră. La Cluj vor avea de suferit 19 trenuri.

CFR Călători informează că, începând de duminică - 26 octombrie 2014, în activitatea de transport feroviar de pasageri se va trece la ora Europei Orientale, ora 4.00 devenind ora 3.00.

Trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Trenurile de călători vor pleca din gări (staţiile din care se formează) după ora oficială de vară până în noaptea de 25 spre 26 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de duminică, 26 octombrie 2014, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orariile din mersul de tren în vigoare.

Comenteaza