Iarna se apropie! Ce reguli esențiale trebuie să respecte șoferii pentru a evita accidentele pe drumurile înzăpezite

Iarna se apropie! Ce reguli esențiale trebuie să respecte șoferii pentru a evita accidentele pe drumurile înzăpezite
| Foto: unsplash.com

Odată cu venirea iernii, crește și riscul accidentelor rutiere. Șoselele umede, acoperite cu zăpadă sau polei aduc nu doar niște peisaje superbe de iarnă, dar și noi pericole. Autoritățile avertizează șoferii să conducă cu prudență. Am pregătit pentru conducătorii auto câteva sfaturi utile, pentru a trece cu bine peste sezonul de iarnă.

 

Pregătește-ți mașina pentru sezonul rece

Condițiile meteorologice sunt imprevizibile. Specialiștii avertizează șoferii să nu lase schimbarea cauciucurilor de vară pe ultima sută de metri. Montarea anvelopelor de iarnă se face înainte de căderea primei zăpezi. Primele ninsori de anul acesta, care au picat la munte, au surprins foarte mulți șoferi cu anvelope nepotrivite. Asigurați-vă că schimbați la timp anvelopele, legea spune clar că nu aveți voie să circulați cu anvelope de vară pe zăpadă, gheață sau polei. O mașină nepregătită pentru sezonul rece reprezintă un pericol pentru viață, iar amenzile sunt usturătoare. Sancțiunile pot ajunge până la 2.900 de lei și 20 de puncte amendă, plus reținerea certificatului de înmatriculare și interzicerea dreptului de a mai circula pe drumurile publice.

Păstrează distanța față de mașina din față

Reducerea vitezei și mărirea distanței față de autoturismul din față este o regulă generală, pe care șoferii trebuie să o respecte pe tot parcursul anului. Totuși, în sezonul de iarnă acest lucru este și mai important. Circulația pe drumurile cu polei poate fi foarte imprevizibilă. Această măsură de siguranță te ajută să recapeți mai ușor controlul asupra mașinii dacă urmează să intri într-o curbă periculoasă, pe o porțiune de șosea acoperită cu gheață sau polei.

Nu circula cu viteză mare!

Când conducem pe polei sau gheață, distanțele de frânare se multiplică de 10 ori. Așadar, mărirea vitezei pe timpul iernii este o activitate de zece ori mai periculoasă. Ține cont de asta și nu circula cu viteză mare. De asemenea, șoferii care merg prea încet riscă să fie loviți din spate de alte autoturisme sau pot pierde ușor controlul asupra volanului, în special pe gheață sau polei. Cel mai bine este să circuli prudent, respectând indicațiile privind viteza în zona în care te afli, pe prima bandă, astfel încât să nu îi incomodezi pe șoferii care vor să te depășească. Nu uita că li se interzice conducătorilor de vehicule să reducă brusc viteza sau să efectueze o oprire neașteptată, fără motiv întemeiat.

Anticipează situațiile periculoase

Cum paza bună trece primejdia rea, anticiparea unor situații periculoase când conducem este esențială. Odată cu venirea sezonului rece, crește și traficul pe drumurile din zonele montane. În aceste situații trebuie să fiți foarte atenți la obstacolele care vă apar în drum. În cazul în care simțiți că mașina este pe cale să derapeze, nu trebuie să vă panicați și nu frânați brusc! O mai bună abordare a situației ar fi să viraţi în direcţia în care alunecă spatele maşinii, reducând total sau parţial accelerarea.

Comenteaza