Destinaţie de weekend: Versailles-ul Transilvaniei, de la fantome la evenimente electrice

Destinaţie de weekend: Versailles-ul Transilvaniei, de la fantome la evenimente electrice
Considerat cândva Versailles-ul Transilvaniei, castelul Bánffy de la Bonţida este unul dintre cele mai spectaculoase ansambluri de clădiri istorice din Bazinul Carpatin. Edificiul încă păstrează din frumusețea de odinioară, iar legendele care „bântuie” castelul îl fac tot mai atractiv pentru turişti. Castelul reprezintă, astfel, destinaţia perfectă pentru un weekend învăluit în mister sau încărcat cu istorie.

Versailles-ul Transilvaniei sau castelul de la Bonțida a trecut de la recepțiile și balurile de odinioară la evenimente care au ajuns să electrizeze întreaga Europă. Castelul reprezintă destinaţia perfectă, fie că este vizitat în cadrul evenimentelor care se desfăşoară aici, fie în restul anului. Zeci de mii de turişti trec anual pragul edificiului şi cu toţii sunt surprinşi de frumuseţea ruinelor, dar şi de peisajul magic.

Image and video hosting by TinyPic

foto:flickr.com

Image and video hosting by TinyPic


Istoria edificiului este una complexă, care se întinde pe parcursul a sute de ani. Castelul Bánffy de la Bonțida (în maghiară Bonchidai Bánffy-kastély) este un ansamblu arhitectonic construit de familia Bánffy în comuna Bonțida, județul Cluj. Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile ulterioare au fost făcute în sec. XVIII în stil baroc, iar în sec. XIX în stil romantic (inclusiv galeria neogotică de la 1890). Ansamblul se află în prezent în proces de restaurare.

 

Image and video hosting by TinyPic

Domeniul de la Bonțida a fost donat familiei Bánffy de către regele Sigismund de Luxemburg în anul 1387. Se bănuiește că pe acest loc a existat o reședință nobiliară încă din secolul al XIV-lea, iar construcția la castel a început în 1437, când baronul Bánffy a primit din partea regelui Albert permisiunea de a-și ridica o cetate, și a fost finalizată în 1543. Prima atestare documentare a castelului datează, însă, din secolul XVII, când, potrivit unui raport militar (1680), exista un sistem de fortificații care înconjura conacul.

 

Image and video hosting by TinyPic

Dionisie Bánffy (1638-1674), comite de Dăbâca și Cluj și consilier al principelui Transilvaniei Mihai Apafi I, a fost cel care a inițiat construcția ansamblului la aceste dimensiuni. Moștenitorul său, Dionisie Bánffy al II-lea, a inițiat reconstrucția castelului, începând din 1745 în stil baroc austriac, după planurile arhitectului vienez Joseph Emanuel Fischer von Erlach. În primă fază reconstrucția s-a concentrat asupra curții de onoare din fața clădirii porții, inspirându-se din arhitectura barocă vieneză au fost create noi clădiri: manejul, grajdul, remiza și locuințele servitorilor.

Tot el a dat o nouă formă castelului, sub forma a două aripi așezate în poziția literei U. Următorul descendent Bánffy, József Bánffy, va demola în 1820 turnul de poartă, din materialul rezultat fiind ridicată o moară de apă, pusă la dispoziția sătenilor. Tot la dispoziția sa, în 1850 arhitectul Anton Kagerbauer a ridicat o nouă aripă a clădirii, perpendicular pe latura sudică a incintei castelului.

În anul 1944 trupele germane i-au evacuat pe proprietari, pentru a folosi castelul ca spital militar. Imobilul a fost serios afectat la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, când trupele germane aflate în retragere au atacat, au jefuit și au incendiat întreg ansamblul. Au fost distruse întreg mobilierul, pinacoteca, binecunoscuta galerie de portrete și biblioteca.

 

Image and video hosting by TinyPic

foto: descoperimlumeaimpreuna.ro

Într-o latură încă funcțională a castelului a fost instalată în anii 1950 Cooperativa Agricolă de Producție Bonțida. Naționalizarea și lipsa oricărei întrețineri a clădirilor și parcului au dus la degradarea gravă a castelului. În perioada anilor '60 Direcția Monumentelor Istorice a încercat reabilitarea castelului, dar din lipsă de fonduri nu a putut efectua nicio acțiune concretă în acest sens.

 

Image and video hosting by TinyPic

foto: turist.infotrafic.biz/

După căderea regimului comunist a început restaurarea ansamblului în 1999. Decisiv în acest sens a fost acordul semnat de Ministerul Culturii si Cultelor din România, Institute of Historic Building Conservation din Marea Britanie și Oficiul pentru Protecția Patrimoniului Cultural din Ungaria. Lucrările de restaurare s-au făcut sub înaltul patronaj al prințului Charles de Wales, care a vizitat în mai multe rânduri șantierul, și au fost premiate cu premiul "Europa Nostra" de către Uniunea Europeană.

Image and video hosting by TinyPic

foto:fabricatincluj.files.wordpress.com

Din cauza stării de degradare în care se afla, în anul 2000, World Monuments Watch a inclus castelul pe lista celor 100 cele mai periclitate situri din lume. După restaurare, ansamblul compus din clădirea principală, clădirea Miklós, clădirea fostei bucătării, grajdul, clădirea porții și moara, va cuprinde și unități comerciale, cum ar fi restaurant, magazin de suveniruri, cafenea, precum și un centru de conferințe.

 

Image and video hosting by TinyPic

foto:locuridinromania.ro

Restaurarea de înaltă calitate şi protecţia pe termen lung sunt asigurate de Transilvania Trust şi de partenerii săi, prin organizarea centrului de specializare în reabilitarea patrimoniului construit. În ultimii ani, castelul a fost gazda Electric Castle, considerat cel mai mare festival de muzică electronică din Transilvania, iar la bugetul de restaurare vor ajung o parte din banii strânşi din vânzarea biletelor. De altfel, an de an, la sfârşitul lunii august, castelul îmbracă haine de sărbătoare cu ocazia Zilelor Castelului Banffy (Barock).

 

Image and video hosting by TinyPic

 

Image and video hosting by TinyPic

 

În Transilvania circulă o mulțime de legende legate de castelul din Bonțida, despre fantomele unor soldați germani care au murit între pereții palatului în vremea războiului, când în acel loc funcționa un spital. Se vorbește și despre legende cu domnițe răzbunătoare sau tuneluri secrete, care pornesc de sub castel.

 

Image and video hosting by TinyPic

foto:revistabulevard.ro

Comenteaza