De la vremea ca de iarnă, înapoi la vară! Temperaturile vor trece de la o extremă la alta în doar câteva zile

De la vremea ca de iarnă, înapoi la vară! Temperaturile vor trece de la o extremă la alta în doar câteva zile

Valul de aer polar care a adus temperaturi ca de iarnă în România va fi înlocuit de unul cald, iar temperaturile vor deveni din nou asemănătoare zilelor de vară.

"Rămân de interes minimele mai coborâte pe parcursul următoarelor nopți, pentru că în zonele depresionare, așa cum am înregistrat și în această dimineață, 2 grade la Târgu Lăpuș și Toplița și mâine dimineață contăm pe -2 grade în zonele depresionare, miercuri -4 grade, după care de la o zi la alta și din perspectiva minimelor temperaturile vor fi în creștere de la o zi la alta, astfel încât joi contăm pe temperaturi maxime de la 19 până la 27 de grade. Sfârșitul de săptămână, ziua de vineri, va aduce valori chiar de 29 de grade", a declarat meteorologul Elena Mateescu, potrivit realitatea.net.

Și estimarea ANM pe următoarele două săptămâni confirmă că valul polar va fi înlocuit în câteva zile de temperaturi ca de vară.

În Transilvania, până în data de 14 octombrie vremea se va încălzi, astfel că maximele termice vor ajunge, în medie, până la 24...25 de grade și se vor situa peste mediile climatologice specifice perioadei. Media minimelor va avea alternanțe în primele nopți, când se va situa între 2 și 5 grade, apoi va crește treptat până în data de 17 octombrie, până la 7...9 grade. Vremea se va răcori ulterior, astfel că până la finalul intervalului de prognoză media temperaturilor maxime va oscila între 14 și 16 grade, iar a minimelor între 2 și 4 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată la începutul intervalului și după data de 16 octombrie.

La munte vremea va fi rece în primele 3 zile ale intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime de 6...8 grade și minime în jurul a 0 grade. Încălzirea va fi semnificativă în perioada 12 – 15 octombrie, când media temperaturilor maxime pentru întreaga zonă va urca la 16...17 grade, iar de asemenea și în privința minimelor se va ajunge la o medie de 7...8 grade. Spre sfârșitul celei de-a doua decade valorile termice diurne vor scădea la o medie de 8...10 grade, iar minimele se vor apropia din nou de 0 grade. Temporar vor fi precipitații slabe în 9 și 10 octombrie, iar cu o probabilitate în creștere și după 17 octombrie.

Comenteaza