Cum trebuie să procedezi atunci când miroase a gaz în casă. ISU Cluj: "Nu folosi telefonul mobil în locuință"

Cum trebuie să procedezi atunci când miroase a gaz în casă. ISU Cluj: "Nu folosi telefonul mobil în locuință"
| Foto: atelierul de stiri

Atunci când simți miros de gaze în locuință sau în apropierea ta, este important să acționezi rapid și în mod corespunzător pentru a-ți proteja siguranța și a celor din jur.

Dacă sesizați miros de gaz în locuință, sau pe casa scării, trebuie să apelați imediat autoritățile sau compania de gaze pentru a solicita asistență specializată.

Iată ce trebuie făcut în asemenea situații:

  • "Nu folosi surse de foc deschis sau aparate electrice: Evită să aprinzi lumânări, chibrituri, brichete sau să folosești aparate electrice, deoarece acestea ar putea provoca o explozie în cazul unei scurgeri de gaze.
  • Aerisește imediat locuința: Deschide ferestrele și ușile pentru a permite gazelor să se disipe în aer liber. Asigură-te că nu există surse de flacără sau scântei în timp ce faci acest lucru.
  • Închide robinetul de gaz: Dacă poți identifica sursa mirosului de gaze și este sigur să o faci, închide robinetul de gaz pentru a opri alimentarea cu gaz.
  • Nu folosi telefonul mobil în locuință: Evită să folosești telefonul mobil în interiorul locuinței, deoarece acesta ar putea genera o scânteie periculoasă.
  • Ieși în siguranță: Dacă mirosul de gaze este puternic sau resimți disconfort, ieși imediat din locuință și avertizează autoritățile competente sau furnizorul de gaze.
  • Așteaptă în afara locuinței: Nu te întoarce în locuință până când un specialist autorizat nu a verificat și remediat problema", informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Avram Iancu".

Gazul are un miros specific care poate să fie ușor recunoscut în cazul unei scurgeri. Gazul natural nu are miros în mod natural. Însă, pentru a-l face ușor de detectat în cazul unei scurgeri de gaze, se adauga mercaptan.

Comenteaza