News alert COD ROŞU de caniculă în Transilvania! Temperaturile urcă spre 40 de grade

COD ROŞU de caniculă în Transilvania! Temperaturile urcă spre 40 de grade

Meteorologii au emis joi dimineaţă o avertizare Cod Roşu de caniculă, valabilă, joi și vineri, în şase judeţe din Transilvania, unde temperaturile vor ajunge la 39 de grade la umbră.

Meteorologii au emis primul Cod Roșu de caniculă din această vară. Temperaturile vor depăși recordurile absolute ale perioadei în mai multe județe din Transilvania.

Astfel, joi și vineri, județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud sunt vizate de un COD ROȘU de temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat.

Potrivit meteorologilor ANM, în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38...39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36...37 de grade. Noaptea, temperaturile se vor menține ridicate și doar dimineața se vor înregistra valori în general de 20...24 de grade.

COD ROŞU de caniculă în Transilvania! Temperaturile urcă spre 40 de grade

De asemenea, tot pentru joi și vineri, este în vigoare și un COD PORTOCALIU de caniculă. 

Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei, pentru aceste zone fiind emis un cod portocaliu.

După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

Totodată, meteorologii au emis, pentru azi și mâine, și un COD GALBEN de căldură și disconfort termic ridicat, care vizează îndeosebi pentru partea de sud est a țării. 

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade. În același interval, un val de căldură persistent și disconfort termic accentuat se vor resimți în Banat, Transilvania și Moldova.

Comenteaza