Cod portocaliu şi galben de inundaţii în mai multe judeţe din ţară

Cod portocaliu şi galben de inundaţii în mai multe judeţe din ţară
Nouă bazine hidrografice din Moldova, Transilvania, Muntenia și Dobrogea se vor afla sub cod portocaliu de inundații până joi după-amiază, iar alte 15 bazine se vor afla sub cod galben, până joi seara, potrivit actualizării emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Potrivit hidrologilor, în intervalul 12 octombrie, ora 12:00 - 13 octombrie, ora 8:00, va fi în vigoare codul portocaliu de viituri rapide și creșteri de debite, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare, pe râuri din mai multe bazine hidrografice.

Acestea sunt Teleajen, Cricovul Sărat, Prahova sector aval confluență Teleajen (județele Prahova și Ialomița), Trotuș superior (județele Harghita, Neamț și Bacău), Putna - bazin superior și afluenți (județul Vrancea), Rm Sărat (județele Buzău și Vrancea), afluenții mici aferenți cursului mijlociu și inferior al Siretului (județele Bacău, Vrancea și Galați), afluenții mici ai Prutului aferenți sectorului aval Drânceni (județele Vaslui și Galați) și râurile din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).

De asemenea, în intervalul 12 octombrie, ora 12:00 - 13 octombrie, ora 14:00, avertizarea cod portocaliu de inundații va viza râurile din bazinele hidrografice: Bârlad și afluenți (județele Vaslui, Iași, Bacău, Vrancea și Galați), afluenții mici ai Prutului aferenți sectorului aval Drânceni (județele Vaslui și Galați), Jijia - bazin superior și afluenți (județele Botoșani și Iași).

Prognoza INHGA relevă, totodată, că, începând de miercuri, ora 12:00 și până joi seară, la ora 21:00, intră în vigoare avertizarea cod galben de fenomene hidrologice extreme, pe râurile din bazinele hidrografice Olt - bazin superior din Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea și Argeș), Argeș - bazin superior (Argeș), Dâmbovița (Argeș și Dâmbovița), Ialomița și afluenți (Dâmbovița, Prahova și Ialomița), Buzău - bazin superior și afluenți (Brașov, Covasna și Buzău), Trotuș (Harghita, Neamț și Bacău), Putna (Vrancea), Rm. Sărat (Buzău și Vrancea), Bistrița - bazin superior (județele Suceava, Neamț, Harghita și Bacău), Moldova - bazin superior (Suceava și Neamț), Suceava - bazin superior și afluenți (Suceava), Bârlad (Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați), afluenții mici aferenți cursului mijlociu și inferior al Siretului (Bacău, Vrancea și Galați), afluenții Prutului (Botoșani, Iași, Vaslui și Galați) și râurile din Dobrogea (Constanța și Tulcea).

Nu în ultimul rând, hidrologii au emis, miercuri, o avertizare cod roșu de inundații, valabilă în bazinele hidrografice Suhu și Geru, din județul Galați, până la ora 21:00.

Conform INHGA, se vor consemna scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri rapide de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de pericol, în bazinele hidrografice Suhu și Geru, județul Galați. Hidrologii precizează că fenomenele se pot produce cu intensitate și probabilitate mai mare în bazinul hidrografic al râului Suhu.

Comenteaza