Ciclonul polar a ajuns în România! Mai multe județe, sub COD GALBEN de ninsori și viscol/ Unde se circulă în condiții de iarnă

Ciclonul polar a ajuns în România! Mai multe județe, sub COD GALBEN de ninsori și viscol/ Unde se circulă în condiții de iarnă

Ninsorile și viscolul din vestul Europei a ajuns și în România. Pe drumuri din mai multe județe se circulă în condiții de iarnă.

Meteorologii au emis o atenționare Cod Galben de vreme rea pentru 14 județe din țară, valabilă până marți, 9 ianuarie, la ora 10.00. Deocamdată, de sunt vizate zonele Moldova, Dobrogea și jumătatea de est a Munteniei, unde se semnalează intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ și viscol.

Totodată, meteorologii ANM transmit că vremea se va răci semnificativ la începutul acestei săptămâni, astfel încât marți vor fi temperaturi maxime preponderent negative, cuprinse în general între -8 și 0 grade, iar în noaptea de marți spre miercuri (9/10 ianuarie) va fi ger în nord, centru și est, cu minime termice de până la -20...-18 grade.

În această dimineață se circula în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri din judeţele Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Covasna, Gorj, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Vaslui şi Vrancea.

Conform Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române, luni, la ora 10.00, situația traficului este următoarea:

Din cauza carosabilului acoperit cu zăpadă, două autotrenuri și o autoutilitară de 3,5 tone au rămas imobilizate pe partea carosabilă, pe DN 15D, în localitatea Gâdinți, județul Neamț, astfel că circulația rutieră este blocată pe ambele sensuri. Se acționează pentru degajarea suprafeței de rulare și se estimează reluarea normală a traficului după ora 11.00.

Din cauza ninsorii viscolite, circulația este întreruptă pe DN 2 Centura Ocolitoare Roman Est – Sagna, județul Neamț.  Se acționează cu utilaje de deszăpezire.

În continuare este instituită restricție de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN 24B, între localitățile Albița-Huși, județul Vaslui.

Pe DN 28, între localitățile Cozia și Răducăneni, județul Iași, este instituită  restricție de circulație pentru autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, din cauza condițiilor meteo nefavorabile (ninsoare).

Sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare, carosabilul fiind acoperit parțial cu zăpadă, dar fără a fi impuse restricții de trafic, pe mai multe drumuri din județele Bacău, Covasna, Galați, Iași, Neamț, Vaslui și Vrancea. Se circulă în condiții de iarnă, pe alocuri vizibilitatea este redusă, acționându-se cu utilaje pentru deszăpezire.

De asemenea, sunt condiții de formare a poleiului pe mai  multe artere rutiere din județele Brăila și Botoșani. Se acționează cu utilaje care împrăștie material antiderapant.

Pentru reducerea riscului rutier, poliţiştii recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza la condiţiile de trafic şi de drum, să ia în considerare că distanţa de frânare creşte pe un carosabil umed sau alunecos, să-şi asigure o bună vizibilitate prin parbriz, lunetă şi geamuri laterale şi să folosească luminile de ceaţă dacă se deplasează pe drumuri unde este prezent acest fenomen. 

Comenteaza