Bãtãlia pentru Cluj

Bãtãlia pentru Cluj
Am arătat că miza alegerilor locale din Cluj se mută dinspre Primărie, unde Emil Boc câştigă la pas după toate probabilităţile, spre Consiliul Judeţean şi prima poziţie a acestei instituţii. Nici mizele secundare nu sunt însă de neglijat, pentru că acestea se vor constitui în elemente ale viitoarelor trocuri politice.

Cele două poziţii de viceprimar al Clujului şi cele două de vicepreşedinţi de la Judeţ, ca mize secundare, vor fi parte a negocierii dure pentru obţinerea poziţiei de preşedinte CJ. Asta, sunt nevoit să repet, în cazul în care nu se va schimba sistemul de vot pentru alegerea “şefului de la Judeţ”.

Astfel, la fel ca în anii precedenţi, va conta numărul de consilieri judeţeni pe care îi va obţine fiecare partid pe listele de consilieri locali şi judeţeni. Votul politic, considerat cel pentru listele de la Consiliul Judeţean, va fi cel care va face diferenţa şi va da şanse unora sau altora dintre partide, pentru a-şi impune favoritul.

Dacã ne luãm dupã votul obtinut de principalii actori politici pe judet, la ultima confruntare electoralã, euroalegerile din noiembrie 2007, putem sã desenãm o posibilã hartã a optiunilor de vot. Nu una finalã, dar una de la care putem porni în demersul nostru. PD a obtinut un scor peste media pe tarã, de 33% pe judet. PSD a obtinut 15%. UDMR - aproximativ 15%. PNL - putin peste 10%. Iar PRM si PLD
- aproape 5% fiecare. Restul voturilor au fost date PNG, PIN, PNT-CD si ultra-radicalului maghiar Laszlo Tokes. Probabil noul PD-L (PD si PLD) nu va obtine un scor egal cu adunarea procentelor celor douã partide, dar tot va avea în jur de 35%, ceea ce îl va transforma în principalul actor politic pe plan local. Iar la Consiliul Local, prin “simpatie” cu candidatul de primar, lista PD-L poate obtine chiar în jur de 40%.

Asta în functie si de cei care vor ocupa prima si a doua pozitie pe cele douã liste. Negocierile, desi aparent diferite si chiar decalate ca zile, se vor purta în bloc, însã pentru pozitiile de la CJ si CL. Vor conta astfel extrem de mult “locomotivele electorale” pentru care vor opta partidele. PD-L îl are pe Boc, dublat de Tise, Hãrdãu si Stamatian si chiar Buda sau Apostu, în cazul în care cei doi vor fi aruncati în lupta directã a localelor.

Alãturi de acestia, vor putea fi folositi pentru atragerea de voturi pe lista CJ si cei doi primari din Turda si Gherla care se bucurã de simpatie si încredere pe zona lor. PNL îl are astăzi pe Marius Nicoarã, care, chiar dacã nu se bucurã de încrederea pe care o are electoratul în Boc, poate ridica lista partidului sãu generatoare de consilieri spre un scor apropiat de 18%.

Alãturi de actualul presedinte CJ, PNL va miza pe deputatul Uioreanu si pe o serie de actuali consilieri din CL Cluj. Marea surprizã liberalã o va constitui probabil senatoarea de Cluj, Norica Nicolai, si un nume important din lumea clujeanã a afacerilor. Dar PNL va trebui sã-si convingã presedintele interimar actual, pe Nicoarã, sã candideze la Primãrie, fie si numai pentru a vizibiliza lista partidului sãu. PSD va trebui sã-si convingã principalii vectori de imagine pe plan local, Rus, Dîncu si Puscas, sã-i “însoteascã” pe liste pe Dimitriu, Lãpusan, Soporan si Canta.

Si aici va conta enorm în scorul electoral obtinut la nivel de Cluj candidatul de primar. Cel mai bun pentru PSD ar fi, cu sigurantã, Ioan Rus, care însã nu va putea fi convins sã candideze pentru a nu înregistra un al treilea esec consecutiv la Primãria Cluj. Rezultat care l-ar transforma în tinta propriilor colegi de partid de la Bucuresti, care nu vor dori sã înteleagã demersul sãu, de crestere a scorului electoral al partidului în plan local clujean.             

UDMR, organizati si seriosi ca de obicei, si-au pregãtit deja candidatul de primar, care se va transforma practic în candidat pentru unul dintre cele douã posturi de viceprimar al Clujului, în persoana liderului organizatiei locale, Laszlo Attila. Acesta va încerca prin negociere cu PD-L si Emil Boc sã obtinã pozitia de viceprimar si chiar douã pozitii de vicepresedinti de Consiliu Judetean, la schimb cu sustinerea candidatului PD-L pentru al doilea post de viceprimar al Clujului si mai ales pentru presedintia Consiliului Judetean.

Asta dacã Emil Boc va accepta negocierile cu UDMR si nu va opta pentru oferirea aceluiasi pachet de posturi în administratie PSD-ului. Partid care va obtine cam acelasi scor electoral cu UDMR, cel putin la nivel judetean. Astfel, PSD ar putea sã-si promoveze un viceprimar la Cluj în persoana lui Stefan Dimitriu sau Remus Lãpusan, si chiar doi vicepresedinti la CJ, Vasile Soporan si Dan Canta.

Totul este însã ca acestia sã fie acceptati de Emil Boc, pentru cã, din câte se pare în acest moment, el va face jocurile împãrtirii functiilor si la judet. Asta în cazul în care PNL, PSD si UDMR nu vor face front comun pentru izolarea politico-administrativã a lui Emil Boc si a PD-L. Prin negocieri si întelegeri respectate, s-ar putea ca cele trei forte politice sã-si împartã însã si viceprimarii si vicepresedintii CJ si sã numeascã un reprezentant de-al lor în fruntea CJ.

Negocierile între cei trei ar avea vreo sansã de a prinde contur, însã doar în situatia în care PD-L-ul lui Emil Boc ar obtine la Consiliul Local un scor de sub 35%, care ar putea fi insuficient pentru a dicta tonul de la masa tratativelor si trocurilor politice post-electorale.

Comenteaza