Atenție la buruiana care-i trimite pe români la medic! Amenzi usturătoare pentru cei care o au în curte

Atenție la buruiana care-i trimite pe români la medic! Amenzi usturătoare pentru cei care o au în curte

A început vara, iar românii care locuiesc la curte sau dețin terenuri trebuie să fie atenți să nu lase ambrozia să crească, amenzile pentru cei care nu stârpesc această plantă extrem de alergenă și invazivă fiind uriașe.

A început sezonul alergiilor, iar proprietari de terenuri riscă amenzi considerabile dacă nu le curăţă de ambrozie, plantă care provoacă alergii multor persoane.

Senatul a adoptat, marţi, o iniţiativă legislativă prin care se extinde perioada de combatere a ambroziei, iar autorităţile locale vor putea interveni mai eficient împotriva celor care nu elimină această buruiană.

Astfel, proprietarii de terenuri sunt trebuie, conform inițiativei USR, să îndepărteze ambrozia pe tot parcursul anului, nu doar până la data de 30 iunie a fiecărui an, cum prevede legislaţia actuală. Din cauza schimbărilor climaterice, în ultimii ani ambrozia a înflorit în România în lunile august – septembrie, dar, fiind vorba de o plantă sălbatică, caracterizată printr-un proces de înflorire spontan, acesta se poate schimba de la an la an.

Proprietarii terenurilor şi administratorii de drumuri publice sau lacuri vor putea cere autorităţilor locale să execute, contra cost, intervenţii specifice pentru eliminarea ambroziei. Totodată, autorităţile locale vor putea să intervină în baza unei ordonanţe preşedinţiale – pe terenurile unde proprietarii nu au efectuat operaţiunile de combatere a ambroziei.

Numărul cazurilor de alergie la ambrozie este în creștere, buruiana răspândindu-se periculos de la an la an pe terenurile lăsate neîngrijite. Alergia la ambrozie constă în accese de strănut, rinoree, prurit nazal, ocular și faringian, înroșire a ochilor, tușe seacă, dificultăți de respirație, wheezing, urticarie.

În 2018 autoritățile au dat o lege prin care obligă proprietarii de terenuri intravilane sau extravilane să desfășoare periodic lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei. 

În cazul în care buruiana nu este stârpită, persoanele fizice pot fi sancționate cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, iar cele juridice cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. 

Comenteaza