5 sfaturi pentru a ajunge în siguranță la destinație. Ce să faceți și ce să nu faceți la volan

5 sfaturi pentru a ajunge în siguranță la destinație. Ce să faceți și ce să nu faceți la volan
De fiecare dată, este de preferat ca șoferii să aibă o conduită preventivă la volan. Iarna, când șoselele sunt acoperite de polei, gheață și zăpadă, este indicat să se urmeze câțiva pași simpli, dar a căror respectare poate, uneori, face diferența în trafic.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a dat publicității o listă de cinci sfaturi menite să ajute conducătorii auto să ajungă în siguranță la destinație. 

1. Nu lăsaţi nimic la voia întâmplării!

* Înainte de a porni la drum curăţaţi bine geamurile maşinii!

* Planificaţi-vă traseul astfel încât să rulaţi, pe cât posibil, pe artere mari!

* Plecați cu un sfert de oră mai devreme ca de obicei.

2. Nu conduceți cu viteză!

* Pe polei sau gheaţă, distanţele de frânare se multiplică de 10 ori. Aşadar, nu circulaţi cu viteză.

* Păstrați o distanță mai mare între maşina din faţa şi cea pe care o conduceți!

3. Nu folosiți frâna de picior, ci alternativele!

* Dacă este absolut necesar să frânaţi, faceţi-o cât mai ușor cu putinţă şi nu ridicaţi piciorul în momentul în care simţiţi în pedală activarea ABS-ului.  

* Acelaşi lucru este valabil şi pentru accelerările în trombă, care vor face ca roţile să-şi piardă aderenţa şi să se învârtă în gol.

4. Nu vă panicați dacă intrați în derapaj!

* În cazul în care se întâmplă să pierdeţi controlul maşinii sau simţiţi că aceasta este pe cale să derapeze, ideal e să nu intraţi în panică. Tot ce puteţi face este să viraţi în direcţia în care alunecă spatele maşinii, reducând total sau parţial accelerarea, dar fără a pune frână.

* Dacă spatele începe să derapeze în direcţie opusă, reduceţi bracarea roţilor până stabilizaţi maşina. 

* Evitaţi frânarea, pentru că ABS-ul s-ar putea să nu facă faţă suprafeţei alunecoase şi nu veţi face altceva decât să accentuaţi alunecarea.

* Nu apăsaţi mai tare pedala de acceleraţie decât atunci când sunteţi 100% sigur că aţi redresat maşina şi aceasta şi-a recăpătat tracţiunea.

5. Nu vă relaxați la volan, anticipați situaţiile periculoase!

* Anticiparea este esențială în condiţii de iarnă, de aceea încetiniţi prin frână de motor înainte de a ajunge în aceste zone şi nu acţionaţi frâna dacă simţiţi că maşina începe să derapeze uşor.

* Mare atenţie la cum conduceţi, mare atenţie la cei din jur şi la orice obstacole vă ies în cale, precum şi la starea drumului.

Comenteaza