5 măsuri recomandate de medicii stomatologi, pentru a-ți menține dinții sănătoși

5 măsuri recomandate de medicii stomatologi, pentru a-ți menține dinții sănătoși
| Foto: Fereepik

Îngrijirea dinților este importantă pentru starea ta generală de sănătate.

Iată 5 măsuri practice pe care medicii stomatologi le recomandă tuturor pacienților, pentru a-și menține dinții sănătoși:

Folosește ața dentară

Folosirea aței dentare este o metodă eficientă de a preveni acumularea de placă bacteriană și tartru. De asemenea, ajută la îndepărtarea resturilor alimentare care se pot acumula în jurul dinților și al gingiilor și provoca disconfort sau dureri temporare locale ori chiar carii și alte probleme dentare. Medicii stomatologi recomandă folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi, pentru a te asigura că îți păstrezi dinții sănătoși. Vei obține, însă, beneficii optime dacă folosești ața dentară după fiecare masă, în locul scobitorilor, pentru a elimina resturile alimentare eficient.

Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi sau după fiecare masă

Periajul dinților este o activitate extrem de importantă pentru sănătatea ta orală. De cel puțin două ori pe zi sau după fiecare masă, trebuie să îți clătești gura cu apă și să îți speli dinții, folosind o periuță de dinți și o pastă bogată în fluor. În plus, medicii stomatologi recomandă folosirea apei de gură ulterior periajului, pentru a preveni apariția cariilor.

Programează din timp consultul stomatologic regulat

Programarea consultului stomatologic regulat este o măsură importantă pentru menținerea dinților sănătoși. Medicii recomandă programarea unui consult la fiecare 6 luni, pentru a vedea dacă există probleme și pentru a le rezolva încă din faza incipientă, dinainte de a se agrava. În plus, un consult stomatologie Cluj te va ajuta să faci mai ușor față problemelor dentare existente și să previi agravarea acestora și eventualele complicații.

Elimină tartrul

Excesul de tartru poate avea consecințe serioase asupra sănătății dinților și a gingiilor. De aceea, medicii stomatologi recomandă o curățare corectă a dinţilor, pentru a preveni acumularea de tartru. Cele mai importante măsuri pe care trebuie să le iei pentru a împiedica depunerea acestuia coincid cu recomandările anterioare: utilizează ața dentară pentru a îndepărta resturile de mâncare dintre dinți, periază-ți dantura în mod regulat și cu o pastă de dinți potrivită nevoilor tale, folosește apa de gură în mod regulat și nu sări peste vizitele la cabinetul stomatologic, care te-ar putea ajuta inclusiv în această privință, cu servicii de periaj profesional și detartraj.

Evită alimentele care pot fi dăunătoare pentru dinți

Alimentația echilibrată promovează un organism sănătos. Însă, prea puțini pun accent pe importanța alimentației în ceea ce privește sănătatea orală. În realitate, există o listă întreagă de alimente și băuturi care îți pot afecta dinții într-un fel sau altul. Unele pătează, altele favorizează apariția tartrului, iar altele pot crea contextul potrivit pentru apariția cariilor. Iată ce alimente ar trebui să eviți, pentru a-ți menține dinții sănătoși: 

  • Băuturile acide - sucurile naturale de fructe sau răcoritoarele din comerț conțin acizi care pot afecta smalțul dinților, crescând astfel riscul cariilor. Este important să te speli pe dinți după ce consumi astfel de băuturi.
  • Produsele de patiserie și cofetărie - brioșele și foietajul au un conținut ridicat de zahăr și ulei și se ”lipesc” pe smalț, favorizând apariția cariilor. Dacă îți dorești o sănătate orală mai bună, evită-le sau înlocuiește-le cu variante care nu conțin zahăr, ci îndulcitori naturali.
  • Alcoolul - berea și vinul au un efect acid și afectează smalțul dinților. De asemenea, pot cauza decolorarea sau pătarea acestora. Limitează consumul de alcool, pentru a te bucura de un zâmbet sănătos.
  • Fructele confiate - conțin o cantitate mare de zahăr, care distruge dinții. Medicii stomatologi recomandă limitarea consumului de fructe uscate sau deshidratate. În schimb, le poți înlocui cu fructe proaspete. 
  • Strugurii - aceștia au un efect acid asupra smalțului. Poți însă echilibra aciditatea, dacă îi consumi împreună cu brânză sau alte alimente care conțin calciu. 

Tu ce măsuri preventive iei, pentru a-ți păstra dinții sănătoși și a evita apariția problemelor dentare?

Foto: Freepik

Comenteaza