UMF Cluj continuă campania "Cu un zâmbet mai aproape de sănătate". Consultații gratuite cu Smilemobil-ul lângă Cluj Arena
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Mar 2025, 13:59
- Sănătate
- Ascultă știrea

UMF Cluj derulează și în acest an, în parteneriat cu Facultatea de Medicină Dentară și Colegiul Medicilor Stomatologi Cluj, campania de promovare și educare pentru sănătate orală "Cu un zâmbet mai aproape de sănătate".
Dacă anul trecut campania de promovarea educației pentru sănătate orală a ajuns la peste 3.000 de copii din județul Cluj, ediția din acest an își propune să aibă un impact și mai mare, mai ales că statisticile arată că aproape jumătate dintre copiii cu vârste între 1 și 9 ani prezintă carii dentare.
"Ce vrem noi, de fapt, să promovăm este faptul că sănătatea orală este o valoare pentru cetățeanul anului 2025 și trebuie privită ca valoare și acest concept de well-being ca parte integrantă și sănătatea orală.
La noi în țară, prevalența de leziunilor carioase la copilași este peste media europeană, ceea ce ne face să acționăm pentru educația tinerilor generații. Copilașii trebuie să fie educați pentru a înțelege că acest lucru este esențial pentru a avea un zâmbet sănătos, să ne spălăm pe dinți, să mergem la stomatolog și să avem grijă ce consumăm.
În momentul de față, la nivelul globului sunt mai mult de un miliard de persoane afectate de patologii orale față de suma tuturor cinci boli netransmisibile: cancer, diabet, boli mentale. Din băcate, dominantă este patologia carioasă, caria dentară, care afectează atât copilașii cât și persoanele adulte. Avem și parodontita, care afectează peste un miliard din populația globului și lipsa dinților - edentațiile, care sunt o consecință a leziunilor carioase și a parodontitei netratate", a explicat, vineri, prodecanul Facultății de Medicină Dentară, dr. Ondine Lucaciu.
Potrivit unui studiu prezentat de Colegiul Medicilor Stomatologi, jumătate dintre adulți se spală pe dinți o dată pe zi sau deloc, iar peste 50% dintre adulți prezintă dinți lipsă.
"Vrem ca această campanie să ducă la cifre mai bune, la absența cariilor, la procente mici de boală parodontală în viața lor de adult. Toate societățile evoluate au început cu educație, au început cu prevenție pentru că pe lângă faptul că cea mai eficientă este și cea mai ieftină", a declarat dr. Cristian Dinu, ecanul Facultății de Medicină Dentară.
Medicul a explicat și că bolile parodontale pot favoriza sau complica unele afecțiuni ca bolile cardiovasculare, diabetul, boli reumatice sau Alzheimer.
Consultații stomatologice gratuite cu Smilemobilul pe esplanada Cluj Arena
Campania "Cu un zâmbet mai aproape de sănătate" constă în o serie de activități de promovare a educației pentru sănătate orală în școli și grădinițe, susținute de cadre didactice, medici rezidenți și studenți ai Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF "Iuliu Hațieganu".
"Anul trecut, 20 de cadre didactice de la disciplinele de prevenție, pedodonție, sănătate orală, împreună cu29 de rezidenți și 87 studenți, au ajuns cu materiale educaționale la 2.757 de copii. Anul acesta am reușit să ajungem la 3.196 de copilași, cu 36 de cadre didactice, 53 de rezidenți și 235 de studenți. Acestă campanie într-adevăr este ceea ce urmărește de fapt sănătatea publică: să fie o comunitate pentru comunitate.
Este o modalitate extraordinară de abordare a unei întregi familii. Pentru că copilașii au mers cu materiale acasă și le-au prezentat și părinților. Și am avut feedback. Mi-au spus părinții pe că este extraordinar cum copilul a venit și le-a explicat cum trebuie să facă, cum să se spele pe dinți. Ca și o concluzie, cred că campania aceasta susține de fapt că educăm prin copii întreaga familie și prin aceasta să impactăm nivelul de sănătate orală", a mai spus prodecanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Cluj.
Dr. Ondine Lucaciu a anunțat că, la fel ca și anul trecut, sâmbătă, 29 martie, pe esplanada Cluj Arena, medicii vor acorda consultații gratuite celor interesați în Smilemobil, un cabinet stomatologic mobil: "Consultațiile stomatologice gratuite vor avea loc sâmbătă pe esplanada de la BT Arena între orele 10-18 cu clinica mobilă SmileMobile, care dispune de 2 unități. Putem deservi, în total, 10 pacienți pe oră pentru consultații. Pacienților li se vor înmâna adresele cabinetelor școlare, dacă vorbim de copii, sau disciplinele din cadrul Facultății de Medicină Dentară unde se pot adresa pentru a beneficia de tratamente stomatologice".
Consultațiile vor fi făcute de medici stomatologi pe bază de voluntariat, pacienților li se va explica ce probleme au și unde să se adreseze pentru a le rezolva.
Decanul Facultății de Medicină Dentară, dr. Cristian Dinu, a precizat și că, începând de anul viitor, astfel de campanii privind sănătatea orală se vor extinde la nivel național.
"Este o ediție în care, practic, am trecut de la dimensiunea regională la o dimensiune națională, fiind invitati, colegi, parteneri de la disciplinele de sănătate orală, din universitățile de medicină și farmacie. Au mai fost alături de noi astăzi și alți colegi, în premieră anul acesta, am dat o dimensiune națională campaniei, le mulțumim colegilor responsabili de sănătate orală de la universitățile tradiționale și de la celelalte mai noi. Am pus la cale un program de sănătate orală împreună cu universitățile, un program rulat la nivel național, domnul rector de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București a fost și el alături de noi astăzi și, începând cu anul viitor, împreună cu Universitatea din Cluj și cu celelalte universități tradiționale, vom încerca ca aceste proiecte de sănătate orală să fie desfășurate la nivel național, împreună cu Forumul Nostru Profesional, Colegiul Medicilor Stomatologi", a declarat dr. Cristian Dinu.