UEFA transmite că NU a aprobat folosirea unor simboluri, steaguri și bannere cu harta „Ungariei Mari”: "Dacă vor fi folosite, pot avea consecințe disciplinare"

UEFA transmite că NU a aprobat folosirea unor simboluri, steaguri și bannere cu harta „Ungariei Mari”: "Dacă vor fi folosite, pot avea consecințe disciplinare"

Federația Maghiară de Fotbal a anunțat marţi că UEFA și FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, îi permit utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale, însă numai pentru varianta simplificată, fără simboluri și inscripții. Situaţia o prezintă cu totul altfel departamentul media al UEFA.

UEFA a aflat despre știrile apărute în mass-media din România potrivit cărora folosirea însemnelor Ungariei Mari și astfel de bannere ar fi fost aprobată în competiții.

Punctul de vedere oficial din partea UEFA cu privire la afişarea pe vreun stadion de fotbal a Hărţii Ungariei Mari, simbol al revizionismului maghiar obţinut în exclusivitate de Adevărul este altul decât cel prezentat de Federaţia Maghiară. 

"Pentru a clarifica lucrurile, fără nicio urmă de îndoială, precizăm că, în niciun moment, UEFA n-a aprobat folosirea unor astfel de simboluri, steaguri și bannere. Iar dacă vor fi folosite, ele pot avea consecințe disciplinare. Federația maghiară de fotbal a fost informată legat de acest subiect și i-a fost recomandat să ia măsurile necesare pentru a împiedica apariția unor astfel de bannere în meciurile din cadrul competițiilor UEFA.

Dacă vor apărea dovezi cu apariția unor astfel de bannere / steaguri, cazul va fi preluat de Comisia de Disciplină din cadrul UEFA. Care va evalua speța respectivă și, dacă va fi nevoie, va lua sancțiunile disciplinare care se impun, în concordanță cu regulamentele UEFA", a transmis departamentul media al UEFA pentru Adevărul. 

Amintim că Federația Maghiară de Fotbal a anunțat marţi că UEFA și FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, îi permit utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale. Însuşi premierul Viktor Orban a fluturat un fular cu harta „Ungariei Mari” în noiembrie 2022, la un meci al naționalei maghiare, fapt ce a atras o reacție de „dezaprobare fermă” din partea Ministerului de Externe al României.

"FRF nu acceptă și nu va accepta niciodată acest lucru și își va exprima punctul de vedere la FIFA și UEFA. (...) Revizionismul nu este acceptat în fotbal, iar UEFA condamnă cu fermitate mesajele provocatoare de natură politică, ideologică, religioasă sau insultătoare, acestea fiind categoric interzise pe stadioane”, a fost răspunsul FRF.

„Ungaria Mare” este o idee politică revizionistă care presupune ca Ungaria să revină la frontierele avute înainte de 1918 sau ca maghiarii din țările vecine să reintre în sfera de influență a Budapestei. Harta Ungariei Mari cuprinde și o parte din regiunea Transilvania, din România, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia, a transmis gsp.ro

Comenteaza