Un motociclist clujean "zboară" cu 270 km/h FOTO/VIDEO

Un motociclist clujean
Zsigmond Zoltan este cel mai cunoscut pilot clujean din Dunlop Romanian Superbike (Rosbk). Dacă pe circuit "zboară" cu până la 270 km/h, în viaţa de zi cu zi, clujeanul nu se urcă niciodată pe motocicletă şi preferă să meargă pe jos, cu bicicleta şi foarte rar cu maşina.

"Eu sunt 33 şi vă salut pe toţi. Sunt născut în Cluj, pe 21 aprilie 1977 şi sunt de profesie medic veterinar. Am concurat până în 2008 pentru clubul MotoRacingCluj, pe o motocicletă Suzuki GSXR1000, model 2006", aşa se descrie Zsigmond Zoltan pe site-ul său oficial 33team.net.

ziuadecj.ro a încercat să afle de unde vine pasiunea pentru motoare şi ce planuri are pentru 2012, Zsigmond Zoltan.

Prima motocicletă: o Yamaha 600

"Tatăl meu era motociclist. Pe vremea aceea, motocicletele nu erau aşa puternice ca acuma. Mă plimba şi pe mine când eram mic. Mă uit de când mă ştiu la televizor la curse. În urmă cu mulţi ani, am avut un accident urât de maşină. Cu banii pe care i-am luat după ce am vândut ce a mai rămas din maşină, mi-am luat primul motor: o Yamaha 600", povesteşte Zoltan.

Cum s-a urcat în şa, motociclistul a prins gustul adrenalinei. Era foarte tânăr şi îi plăcea să simtă sângele pulsând în vene. A călătorit pe două roţi, peste tot în ţară, dar şi în străinătate: Croaţia, Cehia etc. Mergea ca spectator la curse internaţionale de motocilism. Acum, a ajuns să se urce pe motocicletă doar în competiţii. De mai bine de şase ani nu a ieşit cu motorul în oraş.

"Motocicletele nu sunt făcute pentru oraş, în special cele de viteză. Locul lor este pe pista de concurs. Sunt extrem de prudent. Am avut prieteni care au murit în accidente", mărturiseşte Zoltan.

Prima cursă de "motociclism sportiv", pe pista aeroportului din Târgu Mureş

De motociclism sportiv s-a apucat în 2006, la o cursă desfăşurată pe aeroportul din Târgul Mureş, la insistenţele prietenului său Claudiu Găzdac, alias Cod. A terminat cursa pe podium, locul trei la debutanţi. A participat apoi la două curse la Caransebeş, la una dintre ele având parte şi de prima căzătură serioasă. Atunci şi-a dat seama de partea negativă a competiţiilor neprofesioniste şi s-a hotărât să "alerge" doar în cadrul curselor private româneşti, organizate pe circuite din străinătate.

"Am învăţat ce înseamnă motociclismul de viteză adevărat, ce înseamnă tehnica. Anul 2008 a fost cel mai bun an al meu. Am avut prilejul să concurez într-un campionat deosebit de puternic, Romanian Superbike, concurând cu cei mai buni români şi mulţi piloţi străini foarte rapizi", spune clujeanul zâmbind.

Experienţa, perseverenţa şi pasiunea pentru ceea ce face îşi spun cuvântul în cazul lui
Zsigmond Zoltan. În 2010 şi în 2011, clujeanul s-a clasat pe locul trei, la Campionatul
Romanian Superbike. Constanţa de care a dat dovadă terminând toate cursele Dunlop Rosbk în puncte, i-au adus în 2011 şi premiul de cel mai constant pilot.

Planuri 2012: raliul Dunlop Rosbk sezonul 5

Pentru 2012, Zoltan îşi doreşte să fie la fel de bun. În martie, se va da startul raliului Dunlop Rosbk, sezonul 5. Prima etapă a campionatului va avea loc la Serres pe 25 martie, urmand apoi etapele din Ungaria, Cehia şi Slovacia. Ultima etapă se preconizează a se desfăşura pe un circuit nou, primul de acest gen din România, ce urmează să fie construit în apropriere de Capitală. În cazul în care construcţia nu va fi utilizabilă până la data etapei, ultima confruntare Rosbk se va desfăşura tot la Serres, în Grecia.

Pe lângă Zsigmond Zoltan, la start se vor alinia şi alţi patru poliţi ce fac parte din "Team33Cluj", clubul sportiv moto pe care Zoltan l-a înfiinţat în anul 2008. Este vorba deaspre Emilian Cioată şi Victor Mihailescu la clasa SBK 1.000 cc avansati, iar Patricia Toma şi Ovidiu Marian, doi debutanţi ce vor reprezenta echipa la clasa rokies.

Psihic tare: "E ca la box, când greşeşti doare"

"Sper să mă ridic la înălţimea aşteptărilor şi anul acesta. Este un sport frumos însă, trebuie să ai psihicul tare. E ca la box, când greşeşti doare. Trebuie să fii prundent şi stăpân pe tine. Pe linie dreaptă ajungi şi la 270 km/h. Am avut accidentări: mâna, clavicula rupte. În circuit eşti totuşi cumva mai în siguranţă decât pe stradă. Ai o pregătire, salvarea e aproape. Un alt dezavantaj al acestui sport este partea financiară. Costă să îţi pui la punct motocicleta după căzături, se uzează. E vorba de mii de euro. Eu am noroc că am un service moto care mă ajută", mărturiseşte motociclistul.

Pentru a participa la raliuri, motociclişii "Team33Cluj" se antrenează din greu. De obicei la Hungaroring, deoarece este cea mai apropiată pistă pe modelul circuitelor internaţionale. În România nu există astfel de locaţii.

Singurele pregătiri pe care motocicliştii le poate face acasă sunt cele ce ţin de condiţia fizică sau regimul alimentar.

"Mulţi piloţi talentaţi se pierd pentru că nu au condiţie fizică. În câteva ore poţi pierde kilograme bune, transpiri, nu mai vezi bine şi nu mai poţi efectiv să controlezi motorul. Eu, înot, alerg şi merg la sală în fiecare zi pentru a mă menţine în formă. Şi regimul alimentar se face în funcţie de antrenamente. Nu viteza face din tine un câştigător", spune hotărât Zoltan.

Deşi practică un sport extrem, familia îi este aproape. Zoltan este căsătorit, iar soţia lui îl însoţeşte peste tot. Îl ajută şi îl încurajează, însă nu se uită niciodată la cursele la care participă soţul ei. Zoltan nu vrea să renunţe prea repede la curse şi este convins că dacă o să aibă copii, o să îi încurajeze şi pe ei să practice motociclismul sportiv.

Până atunci, Zsigmond Zoltan îi sfătuieşte pe toţi motocicliştii români să renunţe la motoare în oraş sau măcar să fie prudenţi.

Comenteaza