Un an de VAR în România. Concluziile CCA

Un an de VAR în România. Concluziile CCA
| Foto: frf.ro

Președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassaras a analizat primul sezon în care fotbalul românesc a beneficiat de sistemul de arbitraj video.

În urmă cu an, cu ocazia Supercupei României, se disputa primul meci oficial din competițiile interne cu VAR. La finalul primului sezon de Liga 1 cu asistență video, în care 318 din 322 de meciuri au beneficiat de sistem, CCA a realizat o analiză din care pot fi trase următoarele concluzii:

1. AVEM NEVOIE DE VAR.

Când jocul a dat naștere unor situații complexe, arbitrii au avut posibilitatea de a corecta anumite erori evidente.

  • 1.368 de verificări au fost în camera VAR sezonul trecut.
  • 126 de intervenții VAR (9,2% din totalul verificărilor) au fost necesare pentru a corecta decizii inițiale.

"Practic, am avut o intervenție VAR la fiecare 2,5 meciuri, o medie similară cu ceea ce regăsim în campionatele de top sau în competițiile UEFA", spune Kyros Vassaras, președintele CCA.

2. PRESIUNEA CREȘTE ODATĂ CU MIZA.

VAR a intervenit mai des cu cât campionatul s-a apropiat de final.

  • 51 de intervenții VAR au fost în returul campionatului, față de 38 în tur, și alte 37 de intervenții în play-off/play-out/baraje, raportate la un număr de jocuri cu o treime mai mic decât în tur/retur.
  • 81 de intervenții VAR, din totalul de 126, adică 64%, au venit în partea a doua a jocurilor. În play-off/play-out, procentul intervențiilor din repriza a doua a crescut chiar până la 78%.

"Intervențiile importante ale VAR și, apoi, luarea celor mai bune decizii finale au protejat competiția sezonul trecut", a adăugat Vassaras.

3. ANALIZA LOVITURILE DE PEDEAPSĂ, ÎN TOP.

  • 68% din totalul verificărilor au fost pentru acordarea/neacordarea loviturilor de pedeapsă, peste o treime fiind verificări ale unor situații de posibil joc al mingii cu mâna.
  • 61% din cazurile în care arbitrul a revăzut faza pe monitorul de la marginea terenului (96 în total) au fost pentru acordarea/neacordarea loviturilor de pedeapsă.

"Pe măsură ce ne-am apropiat de finalul de sezon am remarcat un progres în ceea ce înseamnă luarea celor mai bune decizii cu ajutorul VAR. Sunt convins că sezonul următor va fi tot mai bine" a fost concluzia Vassaras.

Comenteaza