Video Foto Tudor Giurgiu, în tribunele din Cesena: "Hagi Senior trăia meciul la o tensiune care cu greu se poate descrie / Ianis s-a bucurat ca un copil de 7 ani"

Tudor Giurgiu, în tribunele din Cesena: "Hagi  Senior trăia meciul la o tensiune care cu greu se poate descrie / Ianis s-a bucurat ca un copil de 7 ani"

Regizorul clujean Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), s-a aflat în tribunele meciului de tineret România - Anglia și povestește reacțiile fostului mare fotbalist Gheorghe Hagi la evoluția fiului său, Ianis, pe terenul din Cesena.

"Unele din cele mai emoționante momente ale meciului cu Anglia au fost, pentru mine, acelea în care l-am urmărit cu coada ochiului pe Hagi Senior în tribună. Trăia meciul la o tensiune care cu greu se poate descrie, vedea lucruri și înțelegea faze într-un fel neaccesibil nouă, celor care comentăm și suntem experți în datul cu părerea.

S-a certat cu oficialii italieni care aveau nu-știu-ce cu suporterii noștri care ocupaseră scările tribunei, i-a admonestat pe cei care îi filmau ieșirile (el, cel venit din cultura offline a unui bun simț care nu face casă bună cu smartphone-ul ca armă agresivă de comunicare), era un vulcan de nervi pe la minutele 60-70, când România era încălecată și cerea schimbări, cerea o altă atitudine în joc.

Când a dat Ianis gol, eram emoționați până la lacrimi, iar tatăl era copleșit de îmbrățișări. La final, după momentele euforice de pe teren, l-am urmărit pe Ianis, eram curios să văd ce o sa facă. S-a desprins deodată de grup și s-a uitat înspre tribună întrebând “Unde sunt mama, tata?”.

Atunci când i-a reperat in Marea Galbenă, s-a bucurat ca un copil de șapte ani plecat în tabără atunci cînd își revede părinții. Iar bucuria lui era nimic pe lângă ce trăia tatăl lui, mai fericit probabil decât în clipele tuturor golurilor și trofeelor adunate în viață.

Într-o Românie obișnuită cu umilințe, o țară unde copiii nu învață că pot fi lideri, ci află mai întâi ce nu au voie să facă, echipa asta, în mare crescută și predată “la cheie” de Regele Hagi e cât pe-aici să scoată lumea iar pe străzi. Nu e decât rodul unei încăpățânări oarbe în reușită, a convingerii că ne putem schimba destinul (după unii) ghinionist - neputinicios și că putem scrie istorie.

După cele 20 de minute de infarct, Gheorghe Hagi a fost rapid împresurat de toți cei care nu îndrăzniseră să vină până atunci la autograf sau selfie. Obosit, le-a făcut pe toate. Gică Popescu, înconjurat de fani, îl aștepta răbdător la capătul rândului. Au plecat de pe stadion în urale și în scandări frenetice. Au lăsat în urmă mulți romani fericiți care s-au lămurit că Hagi a câștigat definitiv (și) pariul cu viitorul". 

România, victorie mare în fața Angliei

Reprezentativa de tineret a reușit o victorie impresionantă în fața britanicilor, scor 4-2, și este aproape de calificarea în careul de ași al competiției.

“Tricolorii” under 21 joacă împotriva Franţei

Reprezentativa de tineret a României întâlneşte luni, de la ora 22:00, la Cesena, selecţionata Franţei, în ultima etapă a grupei C a Campionatului European Under 21. Miza confruntării între primele două clasate în grupă este calificarea în semifinalele competiţiei, dar şi la Jocurile Olimpice, din 2020, de la Tokyo. Meciul va putea fi urmărit în direct la TVR 1 și TVR HD.

Comenteaza