Transylvania Open 2021. Cinci concluzii la finalul celui de-al doilea turneu WTA 250 de la Cluj-Napoca

Transylvania Open 2021. Cinci concluzii la finalul celui de-al doilea turneu WTA 250 de la Cluj-Napoca
| Foto: Transylvania Open

Competiția la care au evoluat două câștigătoare de Grand Slam s-a desfășurat în premieră în BT Arena.

Meciuri bune, jucătoare în formă, câteva surprize plăcute și o campioană merituoasă. Transylvania Open a avut, dincolo de orice altceva, o importanță aparte pentru câteva dintre jucătoarele de pe tablou, cu implicații directe pe termen scurt în carierele acestora.

Vedem câteva dintre concluziile cu care rămânem după prima ediție a turneului găzduit de BT Arena în Cluj.

Cu titlul de la Cluj, Anett Kontaveit încheie anul într-o manieră spectaculoasă și își îndeplinește obiectivul

La scurt timp după turneul de la Moscova (WTA 500), încheiat cu triumful lui Anett Kontaveit, calculele pentru WTA Finals erau clare: Ons Jabeur era pe locul 8 atunci în clasamentul WTA Race și era amenințată doar de Kontaveit.

Estona fusese, o bună parte a sezonului, departe de calculele în ce privește o eventuală calificare, dar s-a apropiat spectaculos de Top 8, datorită perioadei excelente din ultimele săptămâni. Totuși, își putea obține calificarea la Guadalajara doar printr-un alt titlu, la Transylvania Open. 

Anett Kontaveit a ajuns astfel la Cluj având o miză clară, dar deloc ușoară: să meargă până la capăt. Și a mers. După o altă săptămână în care a jucat un tenis impresionant, după cinci victorii fără set pierdut, Kontaveit a câștigat al doilea titlu consecutiv, al patrulea al sezonului și și-a obținut calificarea la WTA Finals după o finală cu Simona Halep pe care a jucat-o exemplar.

Faptul că această calificare a fost reușită la Cluj înseamnă mult, atât pentru turneul în sine, cât și pentru Kontaveit, care va rămâne cu foarte multe amintiri plăcute de la Transylvania Open.

Aici a câștigat al 5-lea trofeu al carierei, datorită triumfului la acest turneu merge la WTA Finals – o realizare extraordinară – și tot datorită acestui rezultat, începând din această săptămână, a intrat în premieră în primele 10 jucătoare ale lumii. 

În multe feluri, Transylvania Open va rămâne ca o bornă importantă în cariera lui Kontaveit.

Nivelul excelent al Simonei și motivele de optimism

Pe tot parcursul săptămânii petrecute la Transylvania Open cel mai bun tenis al ei de la revenire, fapt confirmat și de Simona.

Simona a fost învinsă în finală de Anett Kontaveit, dar ea alege să privească acest rezultat altfel: se bucură că a ajuns până în finală, a câștigat patru meciuri jucând un tenis de calitate, și nu e tristă că a pierdut o finală în fața unei jucătoare aflată într-o formă extraordinară la ora meciului.

Lăsând la o parte rezultatul finalei, Simona a evoluat la Cluj la cel mai înalt nivel al ei post-revenire. Iar asta e cea mai bună veste după Transylvania Open: e important că Simona s-a adus, din nou, în poziția de a juca pentru un titlu. Și mai important: Simona e din nou în acel loc potrivit; se simte confortabil pe teren, lovește cu o libertate fantastică, și-a regăsit reperele și se deplasează cu ușurință.

E și un semnal pe care-l transmite prin aceste evoluții atât de curate și intimidante cum au fost cele Gabriela Ruse, Varavara Gracheva, Jaqueline Cristian și Marta Kostyuk. S-a întors, se apropie de jocul ei cel mai bun, e din nou cu adevărat periculoasă.

Săptămâna de la Cluj i-a reconfirmat Simonei că e capabilă să atingă, din nou, un nivel înalt – și, pe termen mediu și lung, acesta e cel mai mare câștig al ei după Transylvania Open.

Titlul Irinei Bara la dublu

Irina Bara și-a trecut, duminică, în palmares primul titlu WTA din carieră. Alături de Ekaterine Gorgodze, ea câștigat finala de dublu la Transylvania Open după 4-6, 6-1, 11-9 cu Aleksandra Krunic și Lesley Pattinama Kerkhove, favoritele 2 ale competiției.

Pentru Irina, acest titlu poate însemna foarte mult. E un trofeu care aduce multă încredere și moral, argumente pe care Irina le poate folosi atât în meciurile de dublu – unde face o echipă foarte bună cu Ekaterine (sunt neînvinse anul acesta și au mai câștigat un titlu împreună) –, cât mai ales la simplu, acolo unde Irina are șansa ca sezonul următor să intre în Top 100.

Premierele Emmei Răducanu

Dincolo de aspectul emoțional al vizitei în țara tatălui ei și de primirea călduroasă de care a avut parte, Transylvania Open va rămâne mereu pentru Emma Răducanu turneul la care a bifat prima victorie în circuitul WTA, cea din revenirea excelentă din primul tur cu Polona Hercog.

Ulterior, ea a ajuns și în primul sfert de finală WTA, după o altă victorie cu Ana Bogdan. E o premieră importantă pentru turneu, dar și pentru Emma, care a dat deja de înțeles că își dorește să revină la Cluj și că va face din Transylvania Open o prioritate în anii următori.

Forma excelentă a lui Jaqueline Cristian

Jaqueline Cristian este surpriza plăcută a acestui turneu. Intrată pe tabloul principal de la Transylvania Open cu ajutorul unui wild card, Jaqueline a ajuns până în sferturile de finală – al patrulea sfert WTA al ei în 2021 – după ce a trecut de Kaja Juvan, revenind de la 3-6, 2-4 și salvând două mingi de meci în tiebreak-ul setului doi, respectiv de Ajla Tomljanovic, favorita 5 a turneului.

Jaqueline a confirmat, de fapt, prin aceste victorii cu greutate, că traversează una dintre cele mai bune perioade ale carierei. În urma acestei evoluții bune de la Transylvania Open ea va intra, foarte curând, în Top 100. Săptămâna aceasta ea e clasată pe locul 104.

Comenteaza