TOP 10 momente la Campionatele de gimnastică de la Cluj FOTO/VIDEO

TOP 10 momente la Campionatele de gimnastică de la Cluj FOTO/VIDEO
Clujul, gazdă extraordinară pentru performanţe istorice! Scrie Uniunea Europeană de Gimnastică, unul dintre cele patru foruri continentale care reprezintă Europa la Federația Internațională de Gimnastică, despre Campionatele Europene, din aprilie 2017, de la Cluj-Napoca.

Cu o capacitate de peste 5.000 de locuri "sold-out", Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cea mai mare sală de acest fel din România, s-a dovedit a fi excelentă pentru cei 274 de de sportivi (168 la masculin și 106 la feminin) din 37 de țări ce au participat, între 19-23 aprilie 2017, la Campionatele Europene de gimnastică artistică.

De la căzături ce-au frânt inimi, la sărituri spectaculoase, iar mai apoi la victorii emoţionante, aceste campionate au oferit de toate, sub stricta supraveghere a unui public cunoscător şi entuziast şi a cremei gimnaştilor români, inclusiv a fostelor campione olimpice Nadia Comăneci, Daniela Silivaş, Andreea Răducanu şi Monica Roşu.

TOP 10 momente la Campionatele Europene de gimnastică artistică de la Cluj

1. Ucraineanul Oleg Verniaiev (23 de ani) a câștigat medalia de aur la individual compus şi bronz la sărituri.

2. Gimnatica fiind sportul naţional în România, toţi ochii au fost aţintişi spre sportivii români iar aşteptările au fost mari. Adevărata presiune a fost însă pe veteranii Cătălina Ponor, Larisa Iordache şi Marian Drăgulescu.

În prima finală, Marian Drăgulescu a reuşit să mai reducă din tensiune câştigând aurul la sol, după o evoluţie excelentă, pentru care a fost răsplătit cu 14.500 de puncte. A doua zi, toate cele trei staturi au urcat pe podium. Drăgulescu a luat argintul la sărituri. Iordache a evoluat perfect la bârnă, până în momentul în care s-a dezechilibrat la aterizare. Cătălina Popmor, campioană olimpică la bârnă în 2004, 2005, 2006 şi 2012, a fost extrem de concentrată şi focusată, atacând bârna cu calm şi încredere în sine, executând un număr superb. Fiind conştientă că va lua o notă mare, Cătălina a izbucnit în lacrimi de fericire când pe monitoare a fost afişat punctajul - 14, 566 şi momentul a fost cel mai fotografiat din istoria evenimentulul.

3. Opt medalii la feminin (all-around final) pentru sportive din opt ţări 

4. Performanţă pentru Marea Britanie

5. Prima campioană europeană din istoria Belgiei

6. Grecul Eleftherios Petrounias, campion european la inele

7. Ceremonia de deschidere a Campionatelor europene de la Cluj

8. Nadia Comăneci înmânând medalia de aur Cătălinei Ponor 

9. Resuscitarea gimasticii din Ungaria

10. Publicul! Publicul din Cluj merită o menţionare specială. Cele trei zile de finale au fost sold-out cu săptămâni înainte ca evenimentul să aibă loc. Au urmat calificările la feminin! O sală plină a făcut galerie tuturor gimnatelor şi fanii şi-au arătat empatia şi suportul prin adevărate cunoştinţe ale sportului pe toata durata săptămânii. Astfel de atmosferă este apreciată de gimnaştii care muncesc din greu pentru numărul lor individual.

România a încheiat cu un total de 4 medalii, două de aur, una de argint și una de bronz, Campionatele Europene de la Cluj-Napoca, fiind depășită în clasamentul pe medalii doar de Rusia.

Rusia a obținut la Cluj 8 medalii, 3 de aur, 3 de argint și 2 de bronz, poziția a treia a clasamentului fiind ocupată de Ucraina cu 4 medalii - 2 de aur și 2 de bronz.

Delegația României a obținut în cea mai importantă competiție de gimnastică pe care a găzduit-o în ultimii 60 de ani două medalii de aur prin Marian Drăgulescu (sol) și Cătălina Ponor (bârnă), una de argint prin Marian Drăgulescu (sărituri) și una de bronz prin Larisa Iordache (bârnă).

Dintre cele 37 de țări participante, doar 13 au câștigat medalii la competiția organizată în România. Clasamentul a fost realizat în funcție de numărul medaliilor de aur, conform regulilor aplicate de CIO la Jocurile Olimpice. Ierarhia finală este următoarea:

1. Rusia (8 medalii) - 3 aur, 3 argint, 2 bronz
2. România (4 medalii) - 2 aur, 1 argint, 1 bronz
3. Ucraina (4 medalii) - 2 aur, 2 bronz
4. Marea Britanie (6 medalii) - 1 aur, 3 argint, 2 bronz
5. Elveția (2 medalii) - 1 aur, 1 argint
6. Franța (2 medalii) - 1 aur, 1 bronz
7-8. Grecia, Belgia (1 medalie) - 1 aur
9. Ungaria (3 medalii) - 2 argint, 1 bronz
10-11. Germania, Olanda (2 medalii) - 1 argint, 1 bronz
12-13. Israel, Armenia (1 medalie) - 1 bronz.

 

 

Comenteaza