Se naşte „Valiza 2”? Becali vorbeşte despre implicarea CFR Cluj, doi foşti jucători ai lui „U” îl susţin!

Se naşte „Valiza 2”? Becali vorbeşte despre implicarea CFR Cluj,  doi foşti jucători ai lui „U” îl susţin!
Finanţatorul Stelei spunea la finalul anului trecut că procurorii au disjuns cazul „Valiza” în care el tocmai a fost condamnat la trei ani de închisoare. ZIUA de CLUJ repune pe tapet declaraţiile a doi dintre jucătorii implicaţi care povestesc că au fost contactaţi de adversarii din Gruia.

Au trecut cinci ani de la celebrul meci din 7 mai 2008, care a dus primul titlu în Gruia. CFR a învins cu 1-0, după un penalty scos de Ruiz şi transformat de Ricardo Cadu, iar câteva zeci de minute mai târziu a izbucnit celebrul scandal „Valiza", în urma căruia George Becali, finanţatorul Stelei, a fost condamnat marţi la trei ani de închisoare pentru corupţie. Conform prosport.ro, cazul „Valiza" ar putea continua, iar procurorii cercetează şi alte fapte de corupţie care, conform declaraţiei lui Becali, ar fi comise de către oficialii CFR Cluj. În sprijinul teoriei lui Becali vin doi foşti jucători ai lui „U", care povestesc că au fost contactaţi de către adversari pentru a aranja meciul.

Conform lui Becali, conducerea „feroviară" sau oameni apropiaţi echipei ar fi contactat oficiali şi jucători ai lui „U" pentru a le cere să „trântească" meciul direct. „S-a disjuns din dosarul Valiza o speţă de adevărată mită, eu fiind martor. Autorul este CFR Cluj. Cei care voiau să cumpere meciul - aia e mită, când cumperi un meci. Are probabil o legătură cu faptul că s-a schimbat conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Stai domne' puţin, dacă tot e vorba de anticorupţie, să anchetăm şi corupţia adevărată care s-a întâmplat la meciul Universitatea - CFR Cluj. Cred că despre asta vorbim. Mi-a spus procurorul că pe citaţie scrie martor şi că s-a disjuns. Eu am spus atunci: de ce nu se anchetează din convorbirile telefonice? De acolo reiese că eu eram şantajat. O să vedem până la urmă despre ce e vorba", spunea Becali în faţa instanţei.

Declaraţia finanţatorului Stelei nu e singulară. La câteva săptămâni după acel meci, Fabien Boudarene, fotbalist al lui „U" în returul acelui campionat, detona „bomba" într-un interviu acordat prestigiosului cotidian L'Equipe. Francezul dispăruse de la echipă, cu trei săptămâni înaintea jocului cu CFR, iar lumea nu găsea o explicaţie logică pentru gestul său. Mijlocaşul a făcut, însă, lumină. „CFR şi Steaua jucau pentru titlu şi preşedinţii celor două cluburi au oferit sume mari jucătorilor din echipele adverse, deci şi unora din echipa mea. Când am auzit de asta, am refuzat să joc ultimele trei meciuri. Din ce ştiu, acest caz de corupţie nu este singular. Din acest motiv, nu întotdeauna ştii ce se întâmplă cu adevărat în campionatul românesc", a povestit Boudarene. O declaraţie mult mai tranşantă a oferit, însă, Fabio Bilica. Fundaşul cu un CV impresionant, fost component al naţionalei olimpice a Braziliei, a povestit într-un interviu acordat pentru Gazeta Sporturilor, că a fost contactat de către jucătorii CFR-ului care i-au cerut să „o lase mai moale". Până la urmă, tocmai Bilica a comis penalty-ul din care Ricardo Cadu a înscris golul ce a dus titlul în Gruia. „Păi, s-a întâmplat ceva (înaintea partidei - n. red). Cu trei zile înainte de meci, după ce am terminat antrenamentul, m-au sunat nişte jucători de la CFR. Mi-au cerut să ne întîlnim undeva, în oraş. M-am dus. Acolo mi-au spus s-o las mai moale în meciul cu ei. N-au vorbit de nici o sumă anume, dar mi-au zis doar că este vorba de bani mulţi, însă eu i-am refuzat . Aici s-a încheiat întreaga discuţie! Mie nu mi s-a mai întâmplat niciodată aşa ceva, deşi am jucat şi în Italia, şi în Argentina. Eu am o deviză: fotbalul trebuie să se joace doar pe teren. Altfel ar însemna să fur! Nici când jucam pe maidan, nu mă dădeam la o parte! Fotbalul trebuie să rămînă curat! Nu spun despre cine e vorba, nu vreau să dau nume. Nu ştiu dacă alţi colegi au primit propuneri asemănătoare, eu vorbesc doar în numele meu. Toate partidele pe care le-am jucat pentru „U" Cluj s-au jucat corect, mai puţin cea din ultima etapă când, m-au contactat fotbalişti de la CFR", avea să se destăinuie Fabio Bilica.

Iuliu Mureşan, preşedintele CFR Cluj, nu a putut fi contactat pentru a acorda o declaraţie oficială pe acest subiect.

La cinci ani după acele evenimente, Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru corupţie şi la un an pentru fals în acte. De asemenea, Teia Sponte a primit doi ani de închisoare cu suspendare, Victor Piţurcă, un an cu suspendare, Alina Ciul şi Radu Marino, câte un an şi şase luni cu suspendare. Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, cu care Becali urma să-i "premieze" pe jucătorii de la Universitatea Cluj. Potrivit rechizitoriului, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la Universitatea Cluj aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu CFR 1907 Cluj, preciza DNA. În cazul în care Universitatea Cluj ar fi câştigat meciul Steaua devenea campioană. Valiza cu cei 1,7 milioane de euro a fost găsită la Cluj asupra lui Teia Sponte, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al clubului Steaua. Potrivit procurorilor, până la finalizarea meciului, banii urmau să rămână în portbagajul unei maşini. Negocierile au fost purtate şi înregistrate într-un local clujean, iar anchetatorii au apărut imediat după ce valiza cu bani a fost pusă în portbagaj. Alături de oamenii lui Becali, la respectivul local se mai afla şi Gigel Coman, jucător la „U", suspendat pentru partida cu CFR. De asemenea, în dosar a apărut şi numele lui Toni Doboş, managerul general al „studenţilor" din acel an, însă el a fost scos de sub orice acuzaţie după un accident grav de maşină, în urma căruia oficialul a rămas cu pierderi severe de memorie.


Fost jucător la CFR: „Arbitrii sunt cumpăraţi"

Yssouf Kone a plecat pe „uşa din dos" de la CFR Cluj, după ce a fost criticat public în mai multe rânduri de către finanţatorul Arpad Paszkany. Ajuns în Norvegia, la Valerenga, atacantul ivorian a lansat un atac dur la adresa fotbalului românesc, îndreptat şi spre fostul său club. Fotbalistul a spus, printre altele, că la cluburile importante se vorbeşte despre mită şi corupţie. „Arbitrii sunt cumpăraţi. Chiar dacă învingi, nu te poţi simţi bine. Nu vei şti nicioadată dacă ai făcut-o fiindcă ai fost mai bun decît adversarul sau din alte motive. Fotbalul din România e un circ. Acesta e unul dintre motivele pentru care am vrut să plec de acolo. Erau prea multe scandaluri şi prea multe implicaţii politice. Sunt prea multe decizii dubioase şi unele situaţii chiar amuzante, astfel că nu poţi băga mâna în foc că rezultatul a fost echitabil. Sunt cluburi care încearcă să fie oneste, dar la cluburile mari, în special, se discută de cazuri de mită şi corupţie", a spus Kone.

Articol de Alin SUTEA, Catalin SUCIU

 

Comenteaza