Retrospectiva anului. “U” Cluj, între lupta pentru supraviețuire și visul Cupei României

Retrospectiva anului. “U” Cluj, între lupta pentru supraviețuire și visul Cupei României
“Șepcile roșii” hibernează deasupra liniei retrogradării, dar emoțiile vor continua și în anul care bate la ușă. Într-un sezon la capătul căruia șase echipe vor lua calea ligii secunde, “U” țintește un loc în prima jumătate a clasamentului și visează finala Cupei României. În 2015 se împlinește o jumătate de secol de când Remus Câmpeanu și Zoltan Ivansuc aduceau la Cluj singurul trofeu al echipei.

2014 a fost un an interesant pentru Universitatea, unul cu o victorie istorică în fieful rivalei CFR, după 42 de ani de pauză, o salvare de la retrogadare, o despărțire surprizătoare și o înregimentare aidoma. A fost anul care a început tot cu Mihai Teja, antrenorul școlit la Coverciano, dar s-a încheiat, surprinzător pentru mulți, cu George Ogăraru, venit de pe băncile olandeze de la Ajax. Ce au ambii în comun? Elanul tinereții, de altfel, un laitmotiv specific Universității încă de la înființarea sa. Primul a confirmat, menținând echipa în Liga I, celălalt a început poticnit, și-a atras antipatia fanilor încă de la primul eșec pe Cluj Arena, dar, paradoxal, duce mai departe visul Cupei României.

Salvatorul Teja versus oscilantul "van" Ogăraru

A fost primăvara minunilor lui Teja. Cu șapte victorii, trei remize respectiv cinci înfrângeri la rând, el a atras atenția Stelei, dar a ales să continue în Ardeal. Noul sezon a adus rezultate oscilante în primele șase etape, mai exact două succese și tot atâtea egaluri și înfrângeri. Culmea ridicolului în lumea fotbalului, Teja a fost înlăturat tocmai după o victorie, 2-0 cu Poli Iași, la Cluj. Noul tehnician? Un alt stelist pur-sânge, George Ogăraru, o figură atipică pentru Liga I, un tip educat, elegant, venit după o experiență în Olanda, dar aparent incompatibil cu obiectivele Universității. La auzul veștii, suporterii și-au ridicat primele semne de întrebare vizavi de proiectul despre care oficialii echipei vorbeau c-un patos uneori exacerbat. La capitolul imagine, finanțatorul Florian Walter a punctat prin cooptarea lui Mihăiță Neșu, numit analist video.

Echipa-tip din primăvară:

Veselovsky - Ciupe, Abrudan, Ninu, Târnăcop (Gercaliu) - Bucșa, Lungu - Boutadjine, Kovacs, Max Nicu - Lemnaru

Linia de clasament la finalul campionatului: Locul 11, 11 victorii, 7 egaluri, 16 înfrângeri, 29 de goluri marcate, 46 primite, 40 de puncte.

Vedetele echipei au fost portarul slovac Robert Veselovsky, cu evoluții sigure pe toată durata campionatului, respectiv atacantul Valentin Lemnaru, golgheterul echipei, cu 13 reușite.

Ghinionul s-a ținut scai de Ogăraru în campionat. A debutat cu o înfrângere pe final de meci în Giulești, cu Rapid, scor 2-1, iar după al doilea eșec la rând, cel cu CSU Craiova, de la Cluj, galeria i-a cerut să părăsească orașul. Ca tacâmul să fie complet și frustrarea pe măsură, a urmat un al treilea insucces, cel din Gruia, sosit tot în ultimele secunde. Cu multe nume noi în lot, Ogăraru a rulat cam toată "marfa" avută la dispoziție, a experimentat sisteme diferite, însă lipsa victoriilor, a unei idei de joc, coroborată cu ineficiența atacanților în fața porții adverse, a dus la escaladarea relației reci cu fanii. Noul antrenor al Universității a înghițit în sec și a mers mai departe. A venit și prima victorie, 2-0 cu Pandurii, pe Cluj Arena. A urmat o altă serie de rezultate oscilante, dar totul s-a șters cu buretele în ultima etapă a turului. "U" a uimit la Piatra Neamț și a scris o nouă pagină de istorie după cea mai categorică victorie a sa pe teren străin: 6-0! Culmea. Cu un antrenor hulit de galerie la timonă.

Rezultatele din turul campionatului

ASA Tg. Mureș - "U" 0-0
"U" - Dinamo 2-3
Concordia - "U" 0-2
"U" - FC Brașov 1-1
FC Botoșani - "U" 1-0
"U" - Poli Iași 2-0 (ultimul meci al lui Teja)
Rapid - "U" 2-1
"U" - CSU Craiova 0-2
CFR - "U" 1-0
"U" - Pandurii 2-0
Steaua - "U" 4-1
"U" - Viitorul 2-2
Gaz Metan - "U" 1-1
"U" - Petrolul 0-3
Astra - "U" 1-1
"U" - Oțelul 0-0
Ceahlăul - "U" 0-6

Surprinzătoarea Universitatea. După 19 ani, în semifinalele Cupei României

Dacă în campionat a avut serioase bătăi de cap, "U" a tratat diferit Cupa României.
Exceptând meciul cu FC Bihor, decis la penalty-uri, după 1-1 în timpul regulamentar, "Șepcile roșii" au jucat un fotbal plăcut ochiului cu FC Brașov (3-1), iar contra Pandurilor (1-0) pragmatismul și-a spus cuvântul, calificarea în penultimul act venind după o pauză de aproape două decenii. În 1995, visul Universității de a prinde finala a fost spulberat de Petrolul Ploiești, viitoarea câștigătoare a trofeului. "Studenții" au furnizat surpriza "optimilor" Cupei Ligii, cealaltă competiție în care au fost angrenați, eliminând Petrolul Ploiești, la Cluj (1-0). În faza următoare, au dat peste Dinamo București, în capitală. După 120 de minute pe care le-a controlat, dar la finele cărora scorul a rămas "alb", trupa lui Ogăraru a fost naivă la punctul cu var și a pierdut cu 3-2. A fost ultimul meci oficial al anului 2014.

Echipele-tip ale toamnei:

Veselovsky - Ciupe, Ninu, Skvorc, Mușat - Costin - Gravenberch, Cristocea, Stojanovic, Mengolo - Lemnaru

Niculescu (Panagopoulos) - Jovanovic, Ninu, Skvorc, Bambara - Costin - Viveiros, Cristocea, Ceppelini, Mengolo - Lemnaru

Linia de clasament la finalul turului: Locul 11, 4 victorii, 6 remize, 7 înfrângeri, 21 de goluri marcate, 21 primite, 18 puncte

Ca fapt divers, Veselovsky a ratat finalul turului din cauza unei accidentări la menisc, condiții în care Ogăraru a mizat pe "cuplul" Niculescu - Panagopoulos. În ultima partida a anului, cea cu Dinamo, din Cupa Ligii, poarta Universității a fost apărată de "Ema" Dolha. Ceppelini a avut momentele sale în cupă, când a înscris trei goluri (două la Brașov, unul cu Pandurii), iar în Liga I a punctat odată, cu Viitorul. Camerunezul Mengolo și-a respectat statutul târziu, abia în ultimul meci al turului. La Piatra Neamț, cu Ceahlăul, el a reușit o "triplă" de senzație, însă promite și alte goluri în 2015. Revenit după o accidentare și o experiență fugitivă la Steaua, Lemnaru a devenit doar o umbră a golgheterului din ediția trecută. Cine știe, poate-și păstrează reușitele pentru noul an!

Comenteaza