Protocol de colaborare între FC Universitatea Cluj și CSU Cluj. ”Sper ca împreună să fim mai puternici”

Protocol de colaborare între FC Universitatea Cluj și CSU Cluj. ”Sper ca împreună să fim mai puternici”

Cele două entități sportive au semnat un parteneriat prin care speră să devină o forță în sportul românesc, dar și să atragă finanțări importante.

După ce în 1992 cele două enități sportive s-au despărțit în urma unei hotărâri de guvern, la 28 ani distanță FCU și CSU colaborează din nou. Președintele CSU, Ovidiu Vasu, și directorul executiv al FCU, Daniel Stanciu, au semnat astăzi protocolul. Cluburile speră să atragă cât mai mulți oameni la stadion și la sală, însă principalul obiectiv este atragerea atenției asupra subfinanțării sportului din România.

“Ce se întâmplă acum e o situație firească, ce putea să se întâmple mai demult. Chiar și fără acest acord, sportivii noștri au mers la fotbal și fotbaliștii au venit la meciurile noastre. Sper ca împreună să fim mai puternici și mai iubiți de toată lumea. Avem un protocol de colaborare, sunt încântat că domnul Stanciu a avut această inițiativă”, a explicat Ovidiu Vasu.

Daniel Stanciu a completat spusele președintelui CSU Cluj. “Universitatea e un club care a făcut performanță și care a devenit prin numele pe care îl poartă și prin performanțe un club fanion în România. Protocolul este un manifest prin care încercăm să atragem atenția asupra faptului că sportul românesc are nevoie de mult mai mult. Sportul are nevoie nu numai de sprijin financiar, dar și de ajutor în ceea ce privește bazele sportive.

Încercăm și să facem un schimb de experiență, în ceea ce privește logistica Clubului Sportiv, care ne poate ajuta pe noi la fotbal să facem performanță. Sportul de performanță generează și un progres al sportului de masă. Universitatea va exista indiferent de problemele cu care se confruntă, însă dorim să realizăm performanță pentru oraș, județ și regiune”, a declarat directorul executiv al FC Universitatea Cluj.

Finanțarea, principala problemă a sportului românesc

Cei doi reprezentanți ai cluburilor au vorbit despre colaborare, dar și despre problemele sportului românesc. Ovidiu Vasu a relatat greutățile pe care le întâmpină clubul în ceea ce privește atragerea de sponsori privați și susține că își dorește schimbare legii care reglementează finanțarea sportului.

“Cu toții ne dorim performanțe. Dar avem nevoie e sprijinul autorităților locale. Cu cât spijinul e mai mare, cu atât performanțele pot fi mai mari. La meciurile noastre vin mai mulți spectatori chiar și în București. Cluburile sunt entități distincte și fiecare va avea propria finanțare. În acest moment, sponsorizarea pentru cluburile sportive nu e bine reglementată. Banii pe care îi bagi în performanță salvează statul de unele cheltuieli pe care le-ar avea.

Noi am încercat de-a lungul timpului să facem modificări. Până nu se schimbă legislația în ceea ce privește sponsorizarea, nu vom putea noi ca si cluburi să atragem mulți bani. Atragem în jur de 1 milion de lei pe an, însă la un club mare suma aceasta nu înseamnă nimic. Așteptăm bani de la autoritățile locale, de la Ministerul Educației.

Am contactat până acum 180 de firme, însă am primit doar cinci răspunsuri în acest an. Nu ne dăm bătuți, însă e o muncă grea. Mi-e rușine că nu se implică mai mult societățile clujene. Noi am făcut un memoriu la Ministerul Sportului prin care cerem să explice cum se face finanțarea și să nu mai lase la latitudinea autorităților locale”, a spus Vasu.

Daniel Stanciu a dezvăluit faptul că echipa de fotbal se confruntă cu probleme în ceea ce privește infrastructura. Managerul ”Șepcilor roșii” a vorbit din nou despre o bază sportivă care să aparțină clubului și unde juniorii echipei să se poată antrena în condiții optime.

“Trebuie să analizăm foarte bine, să facem o echipă comună și să deschidem o rețea de negocieri cu autoritățile locale. Trebuie să găsim o formă acceptată de toată lumea pentru că până la urmă totul ține de bani și de infrastructură. Cred că Clujul are destule talente, iar CSU dispune de ceea ce e necesar pentru a forma un sportiv de performanță. Obiectivul nostru principal e să deschidem o linie de dialog cu autoritățile locale. Cred că împreună putem atrage atenția.

Sunt echipe care primesc peste 1 milion de euro finanțare. Nu e normal, nu există un criteriu. Eu aș vedea Consiliile Locale și Județene să susțină sportul, dar să investească în cluburile din zonă. Pe noi ne interesează dezvoltarea infrastructurii. Vrem să avem o bază a noastră pentru că umblăm zi de zi să căutăm terenuri pentru juniori. Cheltuielile noastre sunt uriașe, avem trei grupe de juniori în Liga Elitelor. Sunt copii foarte talentați, care au participat deja la acțiunile echipelor naționale. Asta nu înseamnă că toți vor rămâne aici pentru că echipa trebuie să se și finanțeze”, a precizat Stanciu.

Comenteaza