Video "Respectați fotbalul!" Protest al jucătorilor Universității Cluj, după ce Farul nu s-a prezentat la meciul de azi pe motiv de COVID

"Respectați fotbalul!" Protest al jucătorilor Universității Cluj, după ce Farul nu s-a prezentat la meciul de azi pe motiv de COVID
| Foto: FC Universitatea Cluj

La ora la care trebuia să aibă loc partida dintre “studenți” și constănțeni, fotbaliștii lui Costel Enache au intrat pe teren pentru a cere ca rezultatul partidei să fie stabilit pe teren.

În această după amiază, “Șepcile roșii” trebuiau să înfrunte Farul Constanța într-o restanță din runda cu numărul 11, dar jocul a fost anulat din cauza infectărilor cu COVID-19 din echipa oaspete. Conform regulamentului, Universitatea Cluj va pierde la “masa verde”, deoarece jocul a fost amânat deja o dată din cauza focarului de coronavirus cu care s-au confruntat clujenii.

Chiar dacă partida nu s-a disputat, elevii lui Costel Enache au intrat pe teren purtând un steag al României inscripționat cu stema clubului și au protestat sub deviza “Respectați Fotbalul”. O acțiune similiară a fost întreprinsă și de Ripensia Timișoara.

“Am ales această metodă alături de cei de la Ripensia, care sunt într-o situație similiară la jocul cu CS Mioveni. Noi nu suntem organ de anchetă, nu suntem cei care trebuie să îi urmărim pe cei de la Farul. Respectând regulamentul, protocoalele și toate legile țării, cred că ei se puteau prezenta la meci. Noi am făcut demersuri către DSP Constanța, FRF și Ministerul Sănătății. Consider că regulamentul are lacune, deși ideea inițială a fost de a da șanse echipelor”, a spus Daniel Stanciu.

Formația clujeană a emis și un comunicat prin care explică demersurile făcute către autorități.

"În urma anunţului din 1 decembrie al clubului Farul Constanţa privind descoperirea a şase cazuri de COVID-19 şi decizia DSP Constanţa de a interzice deplasarea echipei la Cluj, pentru partida de astăzi, FC Universitatea Cluj a iniţiat demersuri pe lângă Federația Română de Fotbal, Direcția de Sănătate Publică Constanța și Ministerul Sănătății. Clubul nostru a solicitat ca rezultatul partide să fie stabilit pe teren, considerând că meciul se poate disputa în deplină siguranță, conform regulamentelor sportive si medicale.

A. Prin adresa 2658/01.12.2020 trimisă Federației Române de Fotbal (Preşedintelui Răzvan Burleanu, Departamentului Competiții și Departamentului Medical), am solicitat „reprogramarea într-un interval de 24 sau 48 de ore a partidei FC Universitatea Cluj – FC Farul Constanța și retestarea persoanelor considerate contact al cazurilor pozitive anunțate de Asociația Fotbal Club Farul Constanța, într-un laborator acreditat de către personalul medical neutru și specializat în recoltarea probelor pentru testele RT-PCR. FC Universitatea Cluj va suporta integral costul testelor.”

De asemenea, prin aceeaşi adresă, am atras atenţia FRF asupra faptului că Farul Constanța, într-o situație similară din urmă cu câteva zile, a primit aviz favorabil din partea DSP Constanța  pentru a se prezenta la partida cu CSM Reșița, deşi în cadrul echipei constănţele fuseseră descoperite trei cazuri de coronavirus.

B. Prin adresa 2659/01.12.2020 către Direcția de Sănătate Publică Constanța, am cerut instituţiei să respecte ordinele Ministrului Sănătăţii şi să comunice în cel mai scurt timp rezultatul anchetei epidemiologice în cadrul clubului Farul Constanța, pentru a da posibilitatea desfășurării jocului dintre FC Universitatea Cluj şi FC Farul Constanța.

C. Prin adresa 2660/01.12.2020, trimisă Ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, am solicitat verificarea modului în care Direcția de Sănătate Publică Constanța a gestionat situația epidemiologică apărută în cadrul echipei Farul Constanța, considerând că instituţia a încălcat cu bună știință prevederile în vigoare.

“DSP Constanta, prin Directorul Executiv Schipor Cristina Mihaela, a încălcat prevederile Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1819 din 27.10.2020 şi Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1513/2020, în baza cărora a fost aprobat de către FRF “Protocolul medical pentru desfășurarea competițiilor”, refuzând să demareze ancheta epidemiologică imediat ce a fost informată de existenţa cazurilor la FC Farul Constanţa, pe motiv că este 1 decembrie, şi omiţând să dispuna retestarea de îndata a fotbaliştilor şi a staff-ului”.

De asemenea, clubul nostru a semnalat în adresa trimisă Ministrului Sănătăţii faptul că “în alte patru cazuri similare ce au vizat clubul Viitorul Constanta, DSP Constanţa a efectuat prompt ancheta epidemiologică, a decis retestarea de îndată şi, ulterior, a permis desfăşurarea partidelor. Nu mai deparate de 30 noiembrie, aceeaşi DSP Constanţa a decis, după ancheta epidemiologică, să dea drept de joc echipei Farul Constanţa, care anunţase 3 cazuri pozitive”.

Clubul nostru consideră că interesele sportive şi financiare ale FC Universitatea Cluj au fost atinse şi a solicitat Ministrului Sănătăţii să dispună o anchetă la DSP Constanţa pentru a verifica activitatea instituţiei în acest caz, sub aspectul încălcării prevederilor legale.

 D. FC Universitatea Cluj a solicitat unei case de avocatură să analizeze cazul şi să pregătească o acţiune în Justiţie pentru apărarea dreptului clubului nostru de a disputa pe teren partida cu FC Farul Constanţa.

FC Universitatea Cluj solicită tuturor celor implicaţi în fenomen să RESPECTE FOTBALUL şi susţine o COMPETIŢIE CURATĂ, cu meciuri ale căror rezultate sunt decise pe teren, de către jucători, nu în birou, de către conducători", e mesajul clubului clujean.

Comenteaza