Peste 4.000 de turiști la Cluj, cu ocazia Mondialului de Karate

Peste 4.000 de turiști la Cluj, cu ocazia Mondialului de Karate
Peste 4.000 de turiști străini vor fi prezenți la Cluj, cu ocazia Campionatului Mondial de Karate Fudokan 2017. Competiția debutează vineri, la Sala Polivalentă.

Competiția va reuni 2.000 de sportivi din 45 de țări, care se vor lupta pentru cele 900 de medalii puse în joc. Întrecerea va avea categorii de copii, juniori, tineret, seniori, dar și o întrecere oldies, pentru karatiștii cu state mai vechi.

Cel mai tânăr participant este român. Radu Ştefan Ciutacu (antrenor Camelia Vâlceanu) are doar 5 ani şi va concura la probele de Kata individual, Kihon individual şi Kihon Kumite individual. Seniorul competiţiei este un reprezentant al Germaniei, care are venerabila vârstă de 70 de ani.

În cele trei zile de Campionat Mondial, în Sala Polivalentă vor fi amenajate 12 suprafeţe de concurs (tatami) pe care sportivii vor urca în drumul lor spre finală. 600 de lupte vor avea loc în concurs. Pentru câştigarea unei medalii, fiecare luptător sau luptătoare va trebui să iasă învingător sau învingătoare din 32 de confruntări în care "singurul adversar cu adevărat puternic eşti tu însuţi", aşa cum le place acestor sportivi să spună.

Evenimentul va depăşi, însă, graniţele unei competiţii sportive. Organizatorii le pregătesc spectatorilor o serie de surprize în cele trei zile de competiţie. În completarea luptelor din concursul oficial, care se anunţă extrem de disputate, vor avea loc demonstraţii de karate, spargeri şi momente inedite, printre care şi un „fusion" spectaculos între karate şi balet.

"Cluj-Napoca este astăzi (joi - n. red.), practic, centrul karate-ului mondial. Nu contează din ce țară vii, ce limbă vorbești, suntem aici pentru un singur lucru, karate fudokan", a spus fondatorul stilului Fudokan, Ilija Jorga Soke, care este în același timp și președintele Federației Mondiale de Karate Fudokan.

Turneul va avea și un scop caritabil. 30% din suma obținută de pe fiecare bilet va fi donată Casei de Copii Aksza, care găzduiește 14 copii abandonați. Asociația le oferă cazare permanentă, hrană, vestimentație și facilități de educare, în vederea reintegrării lor în societate. Este vorba de cea mai mare acțiune caritabilă inițiată până în prezent de o companie hotelieră din Cluj-Napoca (Hampton by Hilton).

"Mondialul de Karate este al treilea eveniment sportiv important (după Europeanul de Gimnastică și cel de Baschet - n. red.) care va fi organizat anul acesta în Cluj. Vor participa 2.000 de sportivi și vor veni undeva la 4.000 de turiști străini.

O să fie o experiență unică pentru fiecare participant, dar și pentru cei care o să viziteze orașul. Acest eveniment are și o latură socială, de aceea am și acceptat să ne asociem numele cu cel al Campionatului Mondial. În fiecare an încercăm să susținem câte o cauză umanitară", a declarat directorul general Hampton by Hylton Cluj, Zsolt Torjai.

A 7-a ediție de Campionat Mondial de Karate Fudokan debutează vineri, la Sala Polivalentă din Cluj, începând cu ora 17:00. Competiția va ține până duminică seara. Biletele sunt disponibile online pe site-ul ghidlocal.com. Un tichet pentru o zi de concurs are preţul de 12 lei, iar un „tournament pass", abonament valabil pe toată durata competiţiei, costă 30 de lei. Pentru copiii până la 14 ani, accesul este gratuit.

România este actuala deținătoare a titlului mondial, iar principalele adversare la acest turneu vor fi Rusia, Belarus și Polonia.

Comenteaza