Negocierile pentru Cluj Arena. Boc: "Asta este oferta pe care am lansat-o"

Negocierile pentru Cluj Arena. Boc:
Primarul Emil Boc le-a făcut o ofertă reprezentanţilor Consiliului Judeţean, în legătură cu Cluj Arena.

SC Cluj Arena SA, societatea care administrează stadionul din centrul oraşului, este la un pas de insolvenţă. Aceasta din cauză că are de plătit un impozit uriaş către Primărie, 14 milioane de lei, adică în jur de 3 milioane de euro. În aceste condiţii, Boc a venit cu propunerea de a prelua stadionul la municipalitatea. Discuţiile s-au purtat săptămâna trecută, iar primarul a explicat luni, la REALITATEA FM Cluj, care a fost oferta sa.

"Preluare prin transfer - asta este oferta pe care am lansat-o şi pe care o voi susţine în faţa Consiliului Local şi a Consiliului Judeţean (CJ). Numai aşa putem prelua tot ce înseamnă datorii şi cheltuieli la Cluj Arena. Este un act de normalitate, pentru că peste tot stadioanele sunt în patrimoniul municipiilor. Apoi ar trebui să unificăm managementul cu cel de la Sala Polivalentă, să creăm o unitate de comandă. Asta ca să nu trimitem organizatorii de evenimente sau solicitanţii: du-te la CJ, hai la Primărie!

CJ nu a spus nu categoric, dar s-a prevalat la aspectul legalităţii de faptul că nu există soluţia perfectă. Legea spune că transferurile se pot face de la naţional la judeţ şi la municipiu, dar pe orizontală nu spune nimic. Eu, ca jurist, pot să interpretez că tot ceea ce legea nu interzice înseamnă că este permis şi, unde legea nu distinge, nu avem voie să distingem nici noi. Orice altă soluţie nu rezistă legal sau în faţa Curţii de Conturi. Noi nu putem investi bani fără să fim proprietari, iar CJ scapă de o datorie de 3 milioane de euro şi de o cheltuială viitoare", a spus Boc.

Săptămâna trecută, şeful judeţului, Mihai Seplecan, avea alte variante pentru negocierile cu Boc. Au existat trei oferte care s-au desprins după întâlnirea cu liderii politici ai CJ Cluj.

Prima se referă la acordul CJ Cluj pentru preluarea de către Primăria Cluj-Napoca a 99% din acţiunile firmei care administrează stadionul, respectiv Cluj Arena SA, în cuantumul datoriei pe care societatea o are de plătit ca impozit la municipalitate. În acest caz, CJ ar avea 1% din societatea de administrare, dar stadionul ar rămâne în proprietatea judeţului. Arena va fi administrată astfel de primărie, împreună cu Sala Polivalentă, aşa cum doreşte Boc.

Dacă această primă variantă cade, următoarea soluţie luată în calcul este insolvenţa societăţii care administrează stadionul, Cluj Arena SA. Şi în acest caz, afirmă Seplecan, s-ar realiza un plan de reorganizare, iar avantajele ar fi că la datoriile actuale nu s-ar mai acumula penalităţi şi s-ar putea face plăţi pentru salarii şi către furnizorii de utilităţi.

Liderul CJ spune că stadionul este în proprietatea judeţului şi chiar dacă s-ar ajunge, teoretic, la un faliment al societăţii care-l administrează, arena nu ar putea fi vândută pentru plata creditorilor, ci doar bunurile care sunt în patrimoniul acestei firme.

A treia ofertă pe care liderii CJ o fac primăriei este ca instituţia condusă de Boc să cumpere stadionul, dar la valoarea din contabilitate şi după realizarea unei expertize făcute de specialişti. CJ este dispus să cedeze şi Filarmonica Transilvania primăriei clujene, în cadrul aceleaşi înţelegeri.

Momentan, Cluj Arena SA are conturile blocate de către Primăria Cluj-Napoca pentru recuperarea unei datorii de 14 milioane de lei, stabilită de către Curtea de Conturi drept impozit local neplătit pentru stadion.

Comenteaza