Mondialul de Karate schimbă viața unor copii. O parte din banii de pe bilete, donați unui centru de plasament

Mondialul de Karate schimbă viața unor copii. O parte din banii de pe bilete, donați unui centru de plasament
Campionatul Mondial de Karate Fudokan 2017, care s-a desfășurat în perioada 3-5 noiembrie 2017, la Sala Polivalentă din Cluj, a reprezentat mai mult decât un eveniment sportiv. 30% din banii încasați pe bilete au fost donați de către organizatori unei case de copii.

6.500 de euro vor ajunge la Casa de Copii Aksza din Cluj-Napoca, care găzduiește în prezent 17 copii abandonați. Asociația le oferă cazare permanentă, hrană, vestimentație și facilități de educare, în vederea reintegrării lor în societate la atingerea vârstei maturităţii. Acțiunea caritabilă a fost inițiată de compania hotelieră clujeană Hampton by Hilton.

"Am vrut să demonstrăm că lumea business-ului poate face ceva pentru comunitate. În zilele noastre sunt multe categorii de persoane defavorizate pe care nu le ajută nimeni. Suma strânsă este una foarte mare pentru acești copii. Pot să își schimbe mobilierul din camere, au ce să facă cu acești bani. Acesta a fost imboldul. Să încercăm să le schimbăm traiul", a declarat Zsolt Torjai, General Manager Hampton by Hilton, pentru ZIUA de CLUJ.

Copiii din centrul de plasament Aksza au vârste cuprinse între 4 și 20 ani.

"Noi existăm din anul 2000. În momentul de față, sunt 17 copii plasați la noi, prin hotărâre de tribunal, sau prin hotărârea de la direcția de copii. Trei dintre ei sunt orfani și nu au pe nimeni. Copiii au vârste între 4 și 20 ani. După 18 ani, copiii nu trebuie să plece de la noi. Pot să stea și în timpul facultății. După lege, pot să rămână până la 26 ani.

Sunt copii care sunt aici din februarie, alții de 12, 13 ani. Au venit la vârsta de 3, 4 ani și deja au 17, 18. Avem mai mulți băieți decât fete. Toți sunt înscriși la o școală sau la o grădiniță de stat La învățătură sunt și mai slabi, și mai ok. Avem, de exemplu, o fată care a intrat în clasa a noua cu media 9,98. Sunt și copii care primesc bursă de merit, bursă socială. La fiecare copil este deschis un cont bancar, la care noi nu avem acces.

Acolo se adună și bursele de merit, și bursele sociale, plus alocația de stat. După 18 ani, copiii au acces la acest cont. Sunt care au și 8.000 lei. Noi am prefera să îi folosească după ce pleacă de la noi. Din acei bani pot închiria o casă până își găseasc un loc de muncă. Sunt mulți care vin înapoi, pentru că nu se pot descurca, dar și care pleacă în străinătate. Acolo, dacă merg să facă curățenie la un hotel, au asigurate cazarea, mâncarea și un salariu de aproximativ 800 euro", a spus Julianna Molnar, Administrator Casa Aksza.

Compania hotelieră Hampton by Hilton s-a ocupat, printre altele, de găsirea unor locuri de cazare pentru delegațiile străine care au venit la Cluj cu ocazia Mondialului de Karate.

"Ne-am implicat pe partea de ofertare de cazări, păstrarea legăturii cu grupurile care au venit, atât din Europa, cât și din afara ei. Le-am oferit informații despre oraș și ce ar putea să viziteze. Am recomandat delegațiilor străine, în funcție de bugetul fiecărei federații, de la pensiuni până la hoteluri de 4 stele. Iar ei și-au ales locația unde doresc să fie cazați", a afirmat Carmen Blaj, Guest Service Manager Hampton by Hilton.

Campionatul Mondial de Karate Fudokan s-a desfărșurat în perioada 3-5 noiembrie 2017, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Evenimentul a reunit 2.000 de sportivi din 45 de țări. Campioana mondială în exercițiu, România, a reușit să-și apere titlul suprem.

Din cele 115 medalii obţinute de România la toate categoriile de vârstă (cadeţi, juniori, tineret, seniori şi veterani), 42 au fost de aur, 30 de argint şi 34 de bronz. De alte nouă ori, karateka români au ocupat locul 4.

Evenimentul a fost organizat de Federația Română de Karate Tradițional în colaborare cu Asociația Județeană de Karate Tradițional Cluj, Asociaţia Clubul Sportiv Fortuna Cluj, Hampton by Hilton Cluj-Napoca, cu sprijinul Primăriei şi Consiliul Local Cluj-Napoca şi al Consiliului Judeţean Cluj.

Comenteaza