Mesaj unionist, interzis în Gruia: fanii CFR-ului acuză forţele de ordine de reprimarea convingerilor naţionaliste

Mesaj unionist, interzis în Gruia: fanii CFR-ului acuză forţele de ordine de reprimarea convingerilor naţionaliste
Fanii CFR-ului de la Peluza I au încercat să intre pe stadionul din Gruia cu un banner omagial pentru Ion şi Doina Aldea Teodorovic, doi interpreţi din Republica Moldova, decedaţi in 1992, dar au fost opriţi de forţele de ordine.

Cei mai tineri poate nu îi cunosc, dar Ion şi Doina Aldea Teodorovici şi-au dedicat viaţa unui singur scop naţional: unirea Moldovei cu România. Soţii Teodorovici au optat pentru revenirea la limba română în şcoli şi instituţii şi pentru grafia latină, fiind primii care, în anii '90, au cântat despre limba română şi Mihai Eminescu. S-au lovit, însă, mereu de restricţiile vremii, de cenzură, iar când au văzut că ideile le sunt respinse peste tot au pornit să cutreiere toate regiunile Moldovei. Doina Aldea devenise după revoluţie un simbol al Moldovei, primind şi titlul de Artistă Emerită a Republicii Moldova. „Suveranitate", „Sfântă ni-i casa" sau „Mănăstirea Căpriana" au rămas în memorie drept cântece de un profund patriotism. Pe 30 noiembrie 1992, artiştii au decedat într-un accident de maşină. Cei doi soţi, aflaţi pe bancheta din spate a automobilului, au murit pe loc, dar pasagerii din faţă au scăpat fără nici o zgârietură. Opinia publică de peste Prut a vorbit la acea vreme despre o crimă cu premeditare, dar poliţia a clasat cazul.

Pe 30 octombrie 2012, în ziua meciului dintre CFR Cluj şi FC Botoşani s-au împlinit 20 de ani de la moartea lor. Fanii clujeni de la Peluza I au încercat să le aducă un omagiu, dar au fost opriţi de forţele de ordine. „Ion şi Doina Aldea Teodorovic, la 20 de ani de la moartea voastră încă vrem Basarabia noastră", a fost mesajul inscripţionat pe un banner, dar stewarzii, la solicitarea ofiţerului de securitate al clubului, le-au interzis accesul pe stadion. „Singura explicaţie care ne-a fost oferită e că nu l-am anunţat înainte, dar să vă mai spun ceva, până în acest moment, nu s-a cerut niciodată aşa ceva. Acum, brusc am fost opriţi pentru că nu l-am anunţat. Poate i-au deranjat că mesajul era naţionalist, nu-mi dau seama", a povestit unul dintre suporteri. Acelaşi grup de fani a pus la cale o coregrafie tricoloră la meciul dintre CFR şi Manchester United, din Champions League.
Contactat de ZIUA de CLUJ , Teodor Pop-Puşcaş, şeful societăţii PP Protect, care asigură ordinea la stadionul din Gruia, susţine că nu a auzit de interzicerea vreunui banner şi, mai mult decât atât, Puşcaş a opinat că mesajele de pe stadioane "ar trebui să fie destinate susţinerii echipelor de fotbal". "Eu nu am cunoştinţe de aşa ceva, bannerele vin în atribuţia responsabilului cu securitatea, care e domnul Goga, dar din câte ştiu, nici el nu a a auzit aşa ceva. Bannerele sunt destinate susţinerii echipelor de fotbal, asta e părarea mea", a declarat Puşcaş.

La meciul dintre Steaua şi Twente, din luna februarie 2012, partidă disputată pe Stadionul Naţional, fanii Stelei au pregătit un mesaj emoţionant pentru Mihai Neşu, mesaj prin care îşi arătau simpatia faţă de jucător după accidentul grav suferit la un antrenament. La acel meci, toată peluza ocupată de galeria roş-albastră fost înarmată cu plăcuţe cartonate roşii, albastre , albe şi negre, care au format chipul lui Mihăiţă Neşu. În momentul în care cele două formaţii au intrat pe gazon, tot stadionul a început să strige numele fostului fundaş stânga al Stelei. anii stelişti au afişat şi un banner cu mesajul: "Luctor et Emergo" (Lupt şi mă ridic la suprafaţă). Acţiunea n-a avut, astfel, nici o legătură cu susţinerea celor două echipe.

 

Comenteaza