Lecţie pentru CFR: Cum poate fi învinsă Bayern

Lecţie pentru CFR: Cum poate fi învinsă Bayern
Nou-promovata FC Kaiserslautern a reuşit surpriza în 1.Bundesliga, învingând viitoarea adversară a CFR-ului din grupele Champions League.
ZIUA de CLUJ s-a aflat în tribune la prima înfrângere a trupei lui Louis van Gaal, vineri, în deplasare la 1. FC Kaiserslautern (0-2). “Diavolii roşii” (die Roten Teufel), cum sunt porecliţi jucătorii echipei gazdă, aşezaţi perfect în teren de tehnicianul Marco Kurtz, au predat campioanei o lecţie tactică pe care jucătorii CFR-ului vor trebui să o înveţe pe de rost până pe 19 octombrie, când dau piept cu finalista Ligii Campionilor din sezonul trecut.

Germania este la modă în vestiarul CFR-ului. Joi, Ciprian Deac a fost prezentat oficial la Shalke 04, după transferul în urma căruia campioana României va încasa în jur de trei milioane de euro. În aceeaşi zi “feroviarii” şi-au aflat adversarii din grupele Champions League: Basel, Roma şi... Bayern München. ZIUA de CLUJ le-a luat-o înainte scouterilor clujeni şi i-a urmărit la lucru pe elevii lui Louis van Gaal în meciul din deplasare cu FC Kaiserslautern. “Diavolii roşii” au produs surpriza şi au învins, în ciuda tuturor pronosticurilor, echipa de vedete etalată de Bayern, din care nu au lipsit Schweinsteiger, Klose, Lahm, Kroos şi Gomez, care în urmă cu mai puţin de două luni jucau în semifinalele Cupei Mondiale, împotriva Spaniei. Ca un fapt inedit, jucătorii lui Kaiserslautern au îmbrăcat un echipament vişiniu, identic cu cel folosit de echipă în anii ’50, renunţând la tricourile roşii devenite tradiţionale în ultimii ani.

Van Gaal a început meciul în sistem 4-2-3-1, folosit şi în sezonul trecut. A dispărut, însă, din primul “11” Demichelis, al cărui loc în centrul defensivei a fost luat de Badstuber (21 de ani), care fusese folosit în sezonul 2009/2010 pe postul de fundaş stânga. Van Buyten rămâne “ministrul apărării” bavareze, defensiva lui Bayern fiind completată de Lahm pe dreapta şi de tânărul Contento (20 de ani) în stânga. În spatele lor, experimentatul portar Jorg Butt. În faţa celor patru fundaşi, tehnicianul olandez i-a aşezat pe van Bommel şi Schweinsteiger, aceeiaşi doi “închizători” care au dus greul la mijlocul terenului şi în sezonul trecut. În banda dreaptă, în locul lui Robben, în continuare accidentat, a apărut croatul Olic. Pe dreapta, titular incontestabil este francezul Ribery, în timp ce Müller (21 de ani) a fost distribuit în spatele singurului vârf, Klose.

Antrenorul “Diavolilor roşii”, Marco Kurz, a folosit un sistem 4-4-1-1, cu Sippel (titularul selecţionatei U21 a Germaniei) în poartă, Amedick şi Rodnei fundaşi centrali, flancaţi de Dick şi Jessen. Bilek şi Tiffert, cei doi mijlocaşi centrali, au avut sarcini predominant defensive, evitând să urce prea mult pe faza de atac. Aripile Kirch şi Ilicevic (autor al primului gol) au făcut un meci de travaliu, “arând” cele două benzi între apărare şi atac. Nemec a jucat ca vârf retras, coborând adesea în linia de mijloc pentru a-şi ajuta coechipierii în duelul cu van Bommel şi Schweinsteiger. Lakic a îndeplinit rolul de “ghimpe”, hărţuind mereu defensiva bavareză.

Meciul a început în nota de dominare a campioanei. În ciuda atmosferei incendiare creată de cei 49.780 de spectatori (meciul s-a jucat cu casa închisă), FC Kaiserslautern a cedat repede iniţiativa, iar Bayern a ratat prima mare ocazie a meciului prin Müller, deschis bine în adâncime de Schweinsteiger. Golgheterul Campionatului Mondial din Africa de Sud s-a trezit singur cu portarul Sipper şi cu doi coechipieri liberi lângă el, dar a ales să şuteze, iar mingea a trecut milimetric pe lângă buturi (24). Klose (26) a mai încercat o dată vigilenţa portarului gazdelor, însă nu a nimerit spaţiul porţii. După 10 minute, Dick îi fură o minge lui Ribery la mijlocul terenului, Tiffert centrează de pe dreapta, Nemec sare peste balon, iar Ilicevic şutează sec (36) în vinclul porţii lui Butt, rămas fără replică. 66 de secunde mai târziu, “Diavolii roşii” recuperează din nou o minge la mijlocul terenului, acelaşi Ilicevic, lansat în banda stângă, centrează în careu, iar Lakic (37) împinge mingea în faţă după un semi-luft al lui Badstuber.

Repriza a doua îi găseşte pe bavarezi în atac, însă Kaiserslautern, aşezată pe două rânduri, respinge atac după atac. Vedeta Ribery, ale cărei driblinguri trebuiau să desfacă apărarea adversă, a ieşit complet din joc. Nici pasele la firul ierbii, nici baloanele aruncate în spatele fundaşilor centrali nu au reuşit să destabilizeze defensiva gazdelor. Bayern nu a mai izbutit să îşi creeze ocazii mari de gol, în ciuda câtorva faze în care atacanţii campioanei s-au trezit cu mingea la picior în careul advers. În minutul 63, van Gaal i-a trimis în teren pe Pranjic şi Kroos, acesta din urmă ratând câteva minute mai târziu una dintre puţinele ocazii clare ale părţii secunde a partidei, trimiţând direct în braţele lui Butt (66). Rodnei (75) a ratat şansa de a duce scorul la 3-0, dar a trimis cu capul pe lângă poartă. Finalul meciului i-a găsit pe cei de la Bayern München în atac, însă episodul norocos din prima etapă, când au egalat în minutele de prelungire, nu avea să se repete.

După meci, antrenorul olandez a apreciat că echipa sa a jucat bine până în ultima treime a terenului. “Am făcut un joc bun până în faţa porţii. În careu trebuia să fim mai incisivi. Am ajuns de multe ori în careu, dar nu ne-am creat prea multe ocazii din acele faze. Adversarii au avut două şuturi pe poartă, primul a fost un gol excepţional”, a declarat van Gaal. Tehnicianul este de părere că echipa sa va creşte de la un meci la altul, iar jucătorii vor ajunge la potenţial maxim în disputele din Liga Campionilor. “Dacă analizăm acest meci, putem spune că suntem pe un drum bun. Am făcut tot ce a fost posibil în a doua repriză pentru a câştiga, dar nu ne-a reuşit”, a mai spus managerul lui Bayern München. CFR Cluj joacă împotriva bavarezilor în grupele Champions League în 19 octombrie şi 3 noiembrie, primul meci urmând să se dispute pe Allianz Arena.


Punctele slabe ale lui Bayern München (lecţia lui Marco Kurz)

Ocaziile trebuie transformate în goluri. Adversarii lui Bayern au puţine şanse de a marca.

Jocul de pase al lui Schweinsteiger şi van Bommel este esenţial pentru strategia lui van Gaal. Blocarea celor doi duce la izolarea în atac a cvartetului Olic – Müller – Ribery – Klose.

Ribery are tendinţa de a dribla exagerat, pierzând multe baloane. Dintr-o astfel de fază, Kaiserslautern a marcat primul gol.

Toată echipa trebuie să participe la faza de apărare. Chiar şi vârfurile celor de la Kaiserslautern au avut sarcini defensive în meciul cu Bayern.

Partea dreaptă a bavarezilor, cu Lahm şi Olic, nu funcţionează la parametri optimi, întrucât croatul nu îl ajută pe fundaşul german în defensivă. Această problemă a fost exploatată de antrenorul gazdelor, Ilicevic manevrând uşor în spaţiile libere dintre Lahm şi Olic. Lucrurile s-ar putea schimba dacă Arjen Robben, accidentat, revine în teren până la meciul cu CFR.



Comenteaza